Perla vâlcenilor, la pământ! 40 la sută din Oltchim a intrat în faliment după 51 de ani de existență !

La 51 de ani distanță de la punerea în funcțiune a primei instalații de la Combinatul Chimic Oltchim, aproximativ 40 la sută din societate a intrat în procedura de faliment. Decizia a fost luată de Tribunalul Vâlcea care a admis cererea formulată în aprilie de consortiul de administratori judiciari Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL.


Vor continua să funcționeze secțiile cumpărate în luna decembrie a anului trecut de Chimcomplex Borzești, societate deținută de omul de afaceri Ștefan Vuza. De asemenea, în luna iunie 2018, a fost finalizat şi contractul de vânzare încheiat cu Dynamic Selling Group SRL, care a cumpărat cu peste 12 milioane de lei Divizia Materiale de Construcţii Ramplast. În luna iulie a anului 1968 a fost pusă în funcțiune prima instalație a combinatului chimic, secția de electroliză. Până în anul 1990, când Oltchim a devenit societate pe acțiuni, combinatul a continuat să se dezvolte și în vârful de producție acolo lucrau aproape 15.000 de oameni. La nașterea combinatului chimic a fost părtaș și domnul Vasile, cel care tot de la Oltchim a ieșit la pensie și, cu lacrimi în ochi își amintește de vremurile bune.


“A fost bine pe vremuri la Combinatul Chimic, se luau banii la timp. Munceam,dar și câștigam bine. Păcat că s-a ajuns aici, că mai sunt câteva sute de muncitori. În anii ’70-’80 peste 60 la sută dintre locuitorii orașului munceau pe platforma chimică. Probabil a fost decizia bună pentru că altfel se ajungea la falimentul întregului Oltchim”, spun oamenii.

“Posibil să ajungă la fier vechi” – Ionel Vâncea, vicepreședinte Cartel Alfa Vâlcea

Ionel Vâncea, vicepreședintele Cartel Alfa Vâlcea, nu exclude ca secțiile rămase neprivatizate să fie dezmembrate și vândute la fier vechi:
“În faliment au intrat secțiile care nu s-au putut vinde. Este vorba despre aceste trei secții care au mai rămas și undeva la 60 de salariați. Alții au plecat prin ordonanță. Restul de angajați, 1200, au fost preluați de domnul Vuza. Primesc și cei 60 salarii compensatorii dar după ce secțiile sunt scoase la vânzare. Dacă nu le cumpără nimeni, ajung la fier vechi. Aici intră și Piroliza de la Pitești, se cumpărase pentru că era vorba să se repornească PVC-ul de la Oltchim, dar nu s-a mai pornit!”.


“Se va face un parc tehnologic, falimentul este logic!”

Administratorul judiciar al SC Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea, spune că intrarea în faliment este o procedură normală în condițiile în care pentru 40 la sută dintre active nu s-au găsit cumpărători. După ce instalațiile și clădirile secțiilor intrate în fraliment vor ajunge la fiev vechi, planul este ca pe locul rămas să funcționeze un parc tehnologic.
“Atunci când expiră planul de reorganizare și în cazul Oltchim a expirat pe 24 aprilie, se trece la lichidare controlată. Acesta este motivul pentru care, săptămâna trecută, s-a cerut intrarea în faliment. Este o chestiune automată. Locul este ținut de noi în bună stare de conservare, Doar pentru această conservare s-au cheltuit în medie, pe an, peste 3 milioane de euro. Asta înseamnă că are valoare încă și se poate transforma fără probleme într-un parc tehlologic”, spune Piperea.
Combinatul se află din ianuarie 2013 în insolvenţă, acţionarul majoritar fiind statul român, prin Ministerul Economiei. Din luna februarie a acestui an, societatea a rămas cu 177 de angajaţi care nu își vor pierde locul de muncă și vor continua să lucreze la mentenanță sau pază.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning