În Perişani tradiţia scrie istoria
Duminică 12 noiembrie 2016, între orele 11.00-14.99 toţi cei care doresc pot participa la a XVI ediţie a Simpozionului dedicat acelui eveniment care leagă definitiv comuna Perişani de istoria acestei ţări şi dă valoare istorică fiecărei comunităţi din zonă, fiecărui sat, fiecărei familii care se trage direct din acei români care au luptat pentru pământurile noastre şi pentru independenţa românilor.
Anul trecut, în 7 noiembrie, la Perişani s-a scris a doua pagină în istoria României prin certificarea locului faimoasei bătălii a acelor vremuri ca fiind la Perişani, la Posada în satul Pripoare unde, Basarab I în urmă cu 685 de ani scria prima pagină prin semnarea cu sângele eroilor săi actul de naştere al Ţării Româneşti. La Simpozionul istoric Posada 1330, au participat pesonalităţi de marcă ai culturi româneşti academicieni, profesori universitari, profesori de istorie din Judeţul Vâlcea sau din afară, directori de la biblioteci judeţene, muzee judeţene şi multe alte personalităţi.
Pe lângă dezbaterile istorice derulate de cei prezenţi în cadrul festiv, cel mai important eveniment a fost lansarea de carte care în cele două volume prezintă argumente clare ce au localizat locul luptei la Perişani, creând pentru prima dată o identitate a locului unde s-a purtat războiul dintre Basarab I şi Carol Robert de Anjou. Comuna vâlceană a împlinit şi a serbat 685 ani petrecuti de la acel faimos eveniment. În 8 noiembrie, toţi fiii comunei sau din afara ei, însoţiţi de prieteni au fost alături de primarul localităţii şi Consiliul Local din Perişani, pentru depunerea de coroane la monumentul acelor eroi, programul artistic al copiilor din Perişani, parada militară şi festivalului folcloric.
Redacţia noastră îl felicită pe primarul Ion Sandu, salariaţii primăriei, liderii politici locali şi membrii Consiliului Local Perişani pentru eforturile constante de păstrare a identităţii acestei zone şi de promovare a ei! Exact aşa trebuie să procedeze fiecare administraţie responsabilă din Vâlcea.
Traian Guminski