Pericolul partidelor de buzunar

Textul de faţă este de fapt un ghid pentru alegătorul vâlcean care nu înţelege mecanismul funcţionării consiliilor locale şi a celui judeţean şi câtă corupţie, nesimţire, oportunism poate fi găsit la acest nivel datorită actualei legislaţii.

În cazul alegerii primarului unei localităţi este în regulă să votaţi pe acel om pe care îl consideraţi gospodar şi capabil să administreze eficient localitatea. Îl puteţi vota şi dacă este pesedist, penelist, pemepist, ALDE, UNPR, udemerist sau independent. Deşi este bine ca primarul să fie coleg de partid cu cei care vor avea conducerea consiliului judeţean plecăm de la ideea că nimeni nu ştie de fapt cum va arăta această conducere aşa că puteţi vota linişti un om pe care îl respectaţi şi în care credeţi indiferent de la ce partid ar candida. Lucrurile se schimbă radical însă când este vorba de votul pentru consilierii judeţeni şi consilierii locali. Practica a dovedit că la nivelul acestor consilii cele mai multe “şantaje” şi pretenţii le ridică consilierii independenţi şi cei ai unor partide mici, partide mai puţin cunoscute. Dacă între formaţiunile mari este o luptă pentru a avea majoritatea în consilii, fie pentru a câştiga o funcţie de viceprimar sau pentru a trece o hotărâre de consiliu local, atunci datorită acestor “mici” iese un dezastru. Pentru a îşi da votul aceşti oportunişti cer fel de fel d e avantaje. Cer posturi sau angajări pentru rude, uneori chiar pentru ei dacă nu au joburi care să le convină, negociază locuri în AGA sau diverse CA de la unităţi subordonate primăriei pentru a obţine venituri suplimentare, se milogesc să primească lucrări pe firmele unor rude. Uneori au nesimţirea să ceară postul de viceprimar sau vicepreşedinte dacă le permite poziţia. Cer dirijarea unor bani publici spre diferite firme. Uneori nu cer nimic dar sabotează activitatea unei primării cum este cazul celebru de la comuna Lungeşti unde o majoritate alcătuită ad hoc din fel de fel d e migratori politici şi oportunişti blochează dezvoltarea comunei de aproape doi ani , votarea bugetului şi face circ la fiecare şedinţă neînţelegând nimic din noţiunea de consilier.
Partidele mari au un control mai riguros asupra membrilor săi promovaţi pe liste. Este bine ca o majoritate a unui consiliu local sau a celui judeţean să fie alcătuită nu în urma unor negocieri cu oportunişti. Mai ales în Consiliul Judeţean trebuie să intre cât mai puţine partide. Aşa este benefic pentru judeţ şi pentru banul public deşi pare în aparenţă absurd. Democratic am putea spune că ar fi normal să existe cât mai multe curente reprezentate. Numai că aceşti candidaţi nu reprezintă doctrine sau curente. Şi în multe cazuri nici nu sunt valori pentru societate deoarece evident ca dacă aveau o valoare deosebită şi erau mari profesionişti primeau propuneri de la principalele formaţiuni politice pentru a candida pe listele lor.
În alegerile din vară vor depune liste fel de fel de partide şi partiduleţe. Unele extrem de nocive prin mesajele rasiste şi populiste promovate şi antieuropene. Altele conduse de lideri care mai degrabă ar merita un loc la un ospiciu sau la un penitenciar decât unul în consilii.
Sita desemnării candidaţilor cerne mai bine la partidele mari. Adică la PSD şi PNL. Şi partidele parlamentare ALDE şi UNPR au conduceri judeţene echilibrate. Dar trebuie să votaţi în primul rând în interesul comunei, al oraşului, în care locuiţi. Aşa că cel mai bine este ca în acel oraş să nu fie certuri interminabile în consiliul local iar în judeţ să nu fie un echilibru precar al majorităţii care să permită să se întâmple ce se întâmplă de când a murit Ion Cîlea în Consiliul Judeţean. Pentru a da o putere mai mare celui care conduce preferabil este să alegeţi o direcţie. Să votaţi primarul pe care îl vreţi dar şi lista lui de consilieri propusă. Iar la Consiliul Judeţean să alegeţi o variantă din cele patru mari formaţiuni care au reprezentare şi în Parlament. Adică PSD, PNL, ALDE şi UNPR. Orice alt vot dat unui partid de buzunar este un vot irosit. Partidele celelalte nu vor face pragul electoral, deci nu vor intra în Consiliul Judeţean deci votul dumneavoastră va fi risipit, pierdut, anulat, dat de fapt degeaba. Mai bine daţi votul unui partid care credeţi că vă este apropiat ideologic dacă chiar nu ştiţi cu cine să votaţi.
Feriţi judeţul nostru de dictatura unei minorităţi toxice şi eliminaţi din opţiuni votul pentru partidele de buzunar.

Traian GUMINSKI