Perchezitii DIICOT la cea mai mare companie forestieră din Păuşeşti Otăsău-Vâlcea. 30 persoane duse la audieri la Piteşti

În această dimineaţă, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate și cei ai Direcției Operațiuni Speciale, sub D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti, au efectuat 73 de percheziţii în 9 judeţe, la persoane bănuite de tăieri ilegale și furt de arbori, evaziune fiscală şi delapidare./ 30 de persoane au fost conduse la audieri.

La data de 12 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate din Vâlcea sprijiniţi de cei din Piteşti, Craiova, Bucuresti, Alba, Sibiu, Gorj, Maramureș, Teleorman si Hunedoara și cei de la porturi maritime, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti, au efectuat 73 de percheziții.
Perchezițiile au fost efectuate în județul Vâlcea (25), Sibiu (6), Gorj (15), Hunedoara (5), Alba (5), Maramureş (2), Teleorman (2), Argeş (1), Constanţa (12), la sediile și punctele de lucru ale unor firme şi la domiciliile a 16 persoane bănuite de constituire de grup infracţional organizat, tăieri ilegale și furt de arbori, evaziune fiscală şi delapidare. La activități au participat și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Vâlcea, Argeș, Alba, reprezentanți ai A.N.A.F., precum și jandarmi.
În fapt, din cercetări a reieșit că, în perioada 2011-2016, membrii grupării, coordonați de un bărbat de 60 de ani, ar fi sustras achiziţionat fără documente legale, material lemnos, pe care ulterior l-ar fi prelucrat în cadrul unei fabrici din judeţul Vâlcea. Ulterior, cei în cauză ar fi transportat în Portul Constanţa materialul lemnos prelucrat, pentru export către ţările arabe.
Din punct de vedere contabil, cheresteaua ar fi fost subfacturată în cadrul unui circuit format din 4 societăţi comerciale, diferenţa de bani nefiscalizată fiind însuşită de către aceştia.
De asemenea, anumite societăţi din cadrul circuitului economico-financiar ar fi beneficiat şi de sume foarte mari, cu titlu de rambursări de T.V.A. Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigată, a fost stabilit la o valoare de aproximativ 4.000.000 de euro.
Pe surse, de la percheziţii au fost ridicate documente şi înscrisuri olografe, 5 laptopuri, 6 HDD, bijuterii 100 piese din metal galben ce par a fi aur, cinci ceasuei din metal galben ce par a fi aur, 362335 lei, 7600 euro.
30 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti, pentru audieri. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.