Pentru prima dată în România se organizează juriul cetățenilor în Râmnicu Vâlcea.

Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și partenerii săi din societatea civilă implementează pentru prima dată în România, în perioada martie-mai 2024, proiectul “Parteneriat pentru politica de coeziune”, cu sprijinul experților OCDE.

Sâmbătă, 23 martie, 2024, a avut loc prima întâlnire a celor 20 de membri ai juriului cetățenilor, selectați aleatoriu, în urma loteriei civice. Aceștia au fost primiți la sediul Primăriei Municipiului de primarul Mircia Gutău, care i-a felicitat pentru spiritul civic și i-a asigurat că va sprijini punerea în practică a recomandărilor juriului cetățenilor.
În cadrul primei întâlniri, membrii juriului împreună cu reprezentanții societății civile și-au stabilit regulile în funcție de care vor învăța, vor delibera și vor sugera recomandări.
Membrii juriului se vor întâlni miercuri, 27 martie, și sâmbătă, 30 martie, cu decidenții din administrația locală și ETA, precum și cu experți externi pentru a primi informații referitoare la transportul public local, urmând să aibă ulterior alte 3 întâlniri axate pe dezbaterea subiectelor prezentate.
Juriul va redacta apoi un memorandum conținând o listă de sugestii referitoare la transportul public local care va fi prezentată decidenților locali în data de 8 mai.
Acest efort implică cetățenii în politicile UE și promovează transparența și responsabilitatea autorităților publice.