Pentru câți arginți este denigrat deputatul Cristian Buican

Cel mai greu este pentru un jurnalist să rămână obiectiv față de “Subiectul” lui când îl cunoaște pe acesta de peste 20 de ani, când a fost coleg cu subiectul, amic, prieten, cînd au fost la nunți, botezuri, înmormântări, sărbători, petreceri, aniversări, împreună. Când i-a cunoscut familia, i-a vizitat casa, e prieten cu rudele sale, atunci este de preferat să îl evite pe potențialul subiect. Chiar dacă acesta ajunge deputat și lider de partid.

Am încercat să fac asta, și mai mult, să îl evit pe Cristian Buican, pe fostul meu coleg de partid, pe fostul profesor tânăr de matematică pe care-l găseam aproape non stop într-un centru de Plasament predând matematică unor copii părăsiți de părinți, dar nu și de soartă, pentru că dascălii lor i-au ajutat să aibă azi propriile firme, afaceri și familii.
Am participat, din respect, la conferințele sale de presă, la marile acțiuni politice sau electorale în care era protagonist, lăsând însă mereu colegi de redacție să relateze evenimentele respective.
Am citit mereu atent materialele de bine și de rău despre Cristian Buican din presa locală evitând să mă alătur corurilor. A lăudătorilor sau a defăimătorilor.
Astăzi însă nu pot sta de o parte. Pentru că dacă faptele relatate de o publicație locală recunoscută pentru constante atacuri de presă duse împotriva unor politicieni (din toate partidele), lideri politici, primari, parlamentari și uneori și jurnaliști ar fi reale, atunci Cristian Buican ar avea serioase probleme cu justiția.
Nu pot jura că deputatul liberal este un înger. Știu că desigur a comis mai multe greșeli în cariera sa mai ales atunci când, din prea multă încredere sau din lipsă de inspirație a promovat unii grobieni, bețivani sau gângăviți în funcții pe care nu le meritau.
Dar este un politician prea versat, prea experimentat, încât să își riște libertatea “fraudând fonduri europene” așa cum a fost acuzat. În plus acest om nu a fost niciodată lacom de bani. De putere poate da, căci și-a dorit mereu mai mult în carieră. Dar nu de bani. În niciun caz atât de disperat încât să încalce legile în complicitate cu unul din cei mai vechi și serioși edili din județ.
Deputatul Buican a anunțat mediat că va da în judecată publicația respectivă și pe autorul articolului. Autorul real nu va răspunde în instanță niciodată deoarece unii au adoptat o practică de a semna materiale scrise de alții. Liderul liberal este politicianul care câștigat cele mai multe procese din Vâlcea deschise unor jurnaliști care au atentat la imaginea sa și nu este exclus să câștige și de data aceasta daune importante.
După atâția ani de presă am pretenția însă că pot recunoaște un atac scris și publicat la comandă. La comanda cuiva dispus să plătească. Nu-i condamn niciodată pe cei care primesc arginții. În fond și la urma urmei, fiecare alege de cine și pentru ce să fie plătit.
Cristian Buican a avut constant un număr important de adversari, uneori și în partid, dar mai ales în rândul celorlalte partide. De aceea conduita sa a trebuit mereu autocontrolată pentru a nu lăsa loc acestora să îi distrugă cariera. Tocmai din aceste motive NU CRED că liderul liberal se face vinovat de ceva din suita de fapte ce i se pun în spate.
Cât de tare trebuie însă să urăști pe cineva pentru a comanda o asemenea mizerie și pentru a furniza unui jurnalist documente care să-l ajute în elaborarea unui atac murdar?
Câți arginți este dispus să plătească cineva penru o mizerie care nu poate murdări decât pe plătitor și pe executant! Poate atât de tare încât împuțiciunea să nu dispară apoi indiferent cât de scumpe ar fi parfumurile folosite de cei care murdăresc constant și denigrează permanent.

Traian GUMINSKI