Pelerinaj de vis organizat de Biserica Sfinții Apostoli “Petru și Pavel” pe 25 noiembrie la Mănăstirile Nicula, Dumbrava şi Eroii Martiri din Aiud
Biserica Biserica Sfinții Apostoli “Petru și Pavel” organizează un nou pelerinaj de vis, sâmbătă, 25 noiembrie. Se vor vizita trei mănăstiri emblematice pentru creștinismul românesc, plecarea urmând să fie la 5.00 dimineața, din fața lăcașului de cult din Cartierul Nord.
Prima oprire la Mănăstirea Nicula, în Ardealul de Nord
Prima oprire a pelerinilor vâlceni o să fie la Mănăstirea Nicula din Ardealul de Nord, care poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Este renumită pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul și se află la câțiva kilometri distanță de orașul Gherla, în localitatea Nicula, între multe dealuri împădurite. Anual, în ziua de 15 august, când mănăstirea își serbează hramul, mii de pelerini, atât din țară, cât și de peste hotare, se adună în poienile din jurul bisericii, închinându-se și nevoindu-se după puteri. Mănăstirea Nicula este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale nu doar din spațiul transilvănean, ci din întreg spațiul românesc. Începuturile unei așezări monahale aici se leagă de viețuirea unui pustnic (1326), Nicolae, care a dat numele atât mănăstirii, cât și satului în care se găsește. Prima mărturie istorică ce atestă existența mănăstirii face trimitere la o biserică din lemn datată 1552, cu hramul „Sfânta Treime”, locaș ce a fost renovat între anii 1712-1714, dar a fost mistuit după aproximativ un secol și jumătate într-un incendiu.
De la Nicula, la Dumbrava – colț de Rai
După ce pelerinii se vor închina la Icoala Maicii Domnului, vor pleca spre Mănăstirea Dumbrava. situată la 55 de kilometri de Alba Iulia. Ea a fost ridicată în numai un an şi jumătate şi rivalizează cu cele mai celebre aşezăminte de acest fel din ţară. Părintele Teodor Crişan, ctitorul locaşului, a reuşit această performanţă cu sprijinul financiar al jucătorilor din echipa naţională de fotbal a României. În prezent, mănăstirea este ”casă” pentru copii orfani, bătrâni suferinzi şi chiar mame care au nevoie de ajutor. Satul din Alba, unic în România, care se gospodăreşte singur. Piatra de temelie a mănăstirii, care poartă hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost pusă la 26 octombrie 1996 de către I.P.S. Andrei al Alba Iuliei, pe locul unde în anul 1703 preotul Ioan a fost martirizat pentru apărarea dreptei credinţe, fiind ars de viu într-o căpiţă cu fân. Mănăstirea este construită în formă de cetate cu clopotniţa la intrare şi biserica în centru. Biserica păstrează stilul românesc având pridvor, pronaos, naos şi altar. Ultima oprire a pelerinilor, în drum spre casă, este la Mănăstirea Eroii Martiri din Aiud.
Pe tot parcursul drumul, parohul de la Biserica Sfinții Apostoli “Petru și Pavel” o să le prezinte informații bogate pelerinilor despre locurile de vis pe care le vor vizita.
Doar câteva locuri mai sunt disponibile pentru pelerinajul de sâmbătă. Puteți rezerva un loc la unul din numerele de telefon: Cristian Bănuță (preot paroh) – 0720.009.044 sau Victor Ivan (epitrop) – 0745.641.883.