Patru metode de îmbunătățire a serviciilor de raportare corporativă pentru firmele din România


Poză de Jason Goodman pe Unsplash.com

Mediul de afaceri din România este într-o tranziție, devenind din ce în ce mai complex și mai reglementat. În acest context, companiile românești trebuie să pună la punct diverse demersuri, printre acestea remarcându-se raportarea corporativă, ce trebuie făcută cât mai corect și mai transparent. Prin această practică se obține garanția îndeplinirii cerințelor legale și de reglementare și, în același timp, se contribuie la realizarea unei relații cu partenerii de afaceri, investitorii și alte părți interesate, bazate pe încredere reciprocă.

Prin intermediul raportării eficiente, companiile diverse pot să-și exprime în mod clar strategiile urmate, contribuind la luarea unor decizii de afaceri informate. Eficientizarea procesului de raportare corporativă poate fi atinsă printr-o colaborare fructuoasă cu o firmă de consultanță în afaceri, cum ar fi Forvis Mazars în România. Prin intermediul acesteia se obține acces la servicii de raportare corporativă bazate pe cele mai noi principii folosite în țările dezvoltate ale lumii. Printr-o astfel de colaborare se elimină riscul de neconformitate, iar rezultatul final va fi cel optim.

Iată cum se pot îmbunătăți serviciile de raportare corporativă pentru firmele românești!

Poză de Gabrielle Henderson pe Unsplash.com

1. O metodă ideală de îmbunătățire a calității raportării corporative este realizarea ei prin intermediul unui sistem integrat de raportare. Prin acest model, datele financiare și nefinanciare sunt combinate, informațiile rezultate fiind astfel actualizate și corecte. Prin folosirea sistemului integrat se obține o îmbunătățire vizibilă a acurateței datelor, se elimină riscul erorilor și se simplifică procesul de consolidare a rapoartelor. Raportarea realizată în acest mod oferă factorilor de decizie și altor persoane interesate o viziune completă și coerentă în legătură cu performanțele atinse de către compania respectivă.

2. O direcție din ce în ce mai actuală în cadrul raportării corporative este legată de automatizarea unor procese de raportare cu scopul de a crește eficiența și calitatea ei. Cu ajutorul softurilor dedicate se pot colecta și procesa datele cu o viteză superioară celei înregistrate în mod tradițional. Mai mult decât atât, erorile umane sunt excluse, iar informațiile raportate sunt consistente. Datorită acestor capabilități, accesul la raportări este rapid, iar deciziile sunt luate pe baza unor informații actualizate și corecte;

3. O altă metodă care duce la creșterea valorii raportării corporative este realizarea ei într-un mod transparent, informațiile ajungând la persoanele interesate fără probleme. În vederea atingerii acestei caracteristici este obligatoriu ca raportarea să se facă pe baza unor date clare, detaliate și corecte despre performanțele financiare și non-financiare ale unei firme. Din raportare nu trebuie să lipsească partea care surprinde riscurile și oportunitățile la care se expune compania, iar oferirea informațiilor se va face în mod regulat și deschis prin utilizarea unor canale de comunicare eficiente (rapoarte anuale și semestriale, întâlniri cu investitorii, site-uri de prezentare).

4. Calitatea raportării corporative depinde în mare măsură de competențele echipei care le pregătește. În această direcție se poate acționa fie pe dezvoltarea personalului angajat prin participarea la diferite stagii de instruire, fie prin colaborarea cu o firmă de consultanță în afaceri. Această ultimă soluție este una ideală, deoarece consultanții respectivi sunt specializați în domeniul raportării corporative, având în plus accesul la cele mai noi instrumente ce pot fi utilizate.

În concluzie, îmbunătățirea raportării corporative oferă numeroase avantaje companiilor din România, deoarece printr-un astfel de demers se poate obține acces la informații corecte, actuale și utile.

Poză de Jason Goodman pe Unsplash.com