Parlamentarii social democraţi Bogdan Matei şi Ovidiu Popa vor o protecţie mai bună a copiilor cu nevoi speciale

Profesorul Dan Cîrceag, directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Băbeni este un om foarte dedicat atât şcolii, dar mai ales elevilor de aici a căror probleme încearcă să le rezolve profesionist. Cadrele didactice din această unitate şcolară dedică mult timp elevilor şi fac tot ce pot să îi ajute să se integreze.

Este o muncă de multe ori titanică, iar aceşti copii, care provin deseori din familii foarte sărace şi cu probleme dificile, au nevoie de multă atenţie, dar şi de multe lucruri aparent simple, dar care costă, iar statul le acordă prea puţine fonduri.

“Am avut noroc de a găsi oameni cu suflet, oameni care au înţeles situaţia noastră şi care ne-au ajutat mereu. Sunt patroni vâlceni care ne-au ajutat să le oferim acestor elevi sărbători adevărate de Crăciun, de Paşti, de 1 Iunie. Sunt şi oameni care nu conduc firme, dar care au mult suflet şi contribuie la realizarea unor activităţi ale noastre, care ajută şcoala. În mod special însă vreau să remarc acţiunile senatorului Bogdan Constantin Matei, dar şi deputatului Ovidiu Popa. Primul este profesor ca şi mine. Dar mulţi profesori când ajung să urce în politică nu mai au timp de şcoli, de elevi. Bogdan Matei este o excepţie. A venit de multe ori la noi în şcoală şi înainte de a fi senator, dar şi după. Ne-a ajutat cât a putut de mult, dar cel mai important este că are un mod de a ajuta aceşti copii pe plan psihic cum puţine cadre didactice au. Vorbeşte cu ei aici când vine, se joacă, le arată cum să manevreze mingea, le povesteşte din viaţă, din Bucureşti, le dă încredere, le spune că oricare din ei indiferent de situaţia lor actuală pot să ajungă politicieni sau judecători, ingineri, medici, profesori. Acum, pe 16 martie, şi-a făcut timp şi a dus un grup din şcoala noastră în Parlament. Am trimis două cadre didactice şi 13 elevi din clasele II-VIII.

Păi m-au sunat copii mereu, mi-au trimis poze, aproape că plângeau de fericire. Cei doi parlamentari vâlceni i-a plimbat prin Parlament, le-a arătat multe încăperi de acolo, le-a povestit istoria clădirii şi a Parlamentului, i-a pus să vorbească la microfoanele dintr-o sală de şedinţă mai mică, le-a explicat despre democraţia parlamentară mai mult decât putea să o fac cineva aici la şcoală, le-a făcut cunoştiinţă cu alţi parlamentari şi le-a spus copiilor cu ce se ocupă fiecare dintre ei şi ce rol au funcţionarii din Parlament. Apoi i-au dus să servească masă la restaurantul de acolo. Vedeţi aceste acţiuni, acest gen de acţiuni însemnă pe plan psihic foarte mult pentru orice copil, dar pentru aceşti copii cu nevoi speciale este un vis. Nu vor uita niciodată această excursie, dar mai ales nu vor uita că cineva a avut încredere că i-a încurajat permanent, că le-a spus să încerce să înveţe pentru că şi ei pot să ajungă să lucreze în Capitală”, mai spune directorul Cîrceag.
Directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Băbeni este convins că atât senatorul Bogdan Matei, cât şi deputatul Ovidiu Popa nu vor termina acest mandat fără să aibă o iniţiativă legislativă legată de copii cu nevoi speciale.

“Din păcate sunt multe cazuri în ţară nu numai la Băbeni şi este nevoie de o lege care să protejeze mai bine drepturile copiilor din ţara noastră, dar mai ales a acestor copii. Am văzut mulţi parlamentari vorbind despre situaţii economice, infrastructură, bugete, procurori, corupţie, dar din păcate România are prea puţini parlamentari specializaţi în problemele minorilor, care să cunoască exact lumea reală în care trăiesc mulţi copii şi în care învaţă aceştia”, spune directorul Cîrceag.

Traian Guminski