Pâine – știi ce mănânci?

Pâinea integrală este una dintre cele mai bune alegere pentru o alimentație sănătoasă. Fie că vrei să slăbești, fie că vrei să ai un stil de viață sănătos, specialiștii recomandă să alegem atât pentru noi, cât şi pentru familia nostră, doar pâine integrală, nu pâine albă.

Cu toate acestea, pentru afânarea aluatului, pentru gust, aspect și încadrarea pâinii într-un preț accesibil, E-urile sunt adăugate generos în procesul de fabricație. Cercetează atent eticheta și alege pâine integrală fără E-uri!
Acum este foarte simplu să identificăm fiecare aditiv alimentar printr-o simplă scanare a codului de bare al produselor, utilizând Aplicația InfoCons, disponibilă GRATUIT pentru dispozitive mobile cu sistem de operare Android sau iOS.
Astfel, chiar dacă există produse fără aditivi alimentari (E-uri), în anumite produse putem cu ușurință identifica până la 7 E-uri, printre care:
E160 – Beta-caroten
E170 – Carbonat de calciu
E200 – Acid sorbic
E223 – Metabisulfit de sodiu
E262 – Acetat de sodiu
E263 – Acetat de calciu
E270 – Acid lactic
E282 – Propionat de calciu
E300 – Acid ascorbic
E304i – Palmitat de ascorbil
E322 – Lecitină
E330 – Acid citric
E471 – Mono și digliceridele acizilor grași
E472 – Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași
E475 – Esterii poliglicerici ai acizilor grasi
E481 – Stearoil 2 lactilat de sodiu
ATENȚIE! Alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.
Deși diferența în ceea ce privește numărul de calorii este nesemnificativă (pâinea albă are circa 265 calorii/100 g, iar cea integrală între 240 şi 260/100 g, în funcţie de producător), cea care contează este calitatea caloriilor.
Spre deosebire de pâinea albă, pâinea integrală conține fibre – substanțe nedigerabile esențiale în tranzitul intestinal, care previn și ameliorează constipația și reduc riscul de cancer de colon. Știați că, pentru un organism sănătos, consumul recomandat este de 15 g de fibre la 1000 de Calorii?
Vezi la ce trebuie să fii atent când alegi pâinea din fiecare zi! Accesează Studiu Pâine Integrală – Valori nutriționale!
Verificați înainte de achiziționarea produselor tip pâine:
termenul de valabilitate;
ingredientele de pe eticheta produselor (menționate în ordine descrescătoare, după proporția fiecărui ingredient);
aditivii alimentari (E-urile) menționați pe eticheta produsului.
Ești un consumator activ și vrei să fii mai bine informat? Accesază și testele comparative efectuate de InfoCons cu privire la produsele tip pâine:
Stii ce fel de paine integrala feliata cumperi?!
Fii consumator informat si afla mai multe despre painea pe care o consumi