Orașul Băile Olănești, pași importanți spre modernizare
În stațiunea vâlceană Olănești s-a lucrat pe bandă rulantă la îmbunătățirea infrastructurii și în anul care se termină peste câteva zile. Administrația locală condusă de social-democratul Sorin Vasilache a reușit să ducă la îndeplinire multe dintre promisiunile din campania electorală și să acceseze fonduri europene care să transforme localitatea într-o stațiune de nivel european.
Alunecare de teren stabilizată
Încă din prima parte a anului s-a reușit rezolvarea alunecării de teren de pe Strada Epurești. A fost construit în aval un zid de sprijin, au fost montate rigole, dar și podețuri. Lucrarea care a fost în valoare de 500.000 de lei, bani guvernamentali, era una necesară având în vedere că gospodăriile din zonă erau în pericol de prăbușire din cauza alunecărilor de teren. De asemenea, Strada 1 Mai a fost asfaltată pe o lungime de 350 de metri și au fost montate borduri și rigole.
Investiții de 29 de milioane de euro, bani europeni
Cu prilejul Sărbătorilor Pascale din acest an la Olănești a venit un număr record de turiști, din toată țara și chiar din străinătate și pe această linie se va merge și în cazul sărbătorilor de iarnă. Nimic neobișnuit având în vedere transformarea în bine prin care a trecut în ultimii ani stațiunea vâlceană. Doar din bani europeni s-au făcut investiții de peste 20 de milioane de euro. Astfel, 5 milioane de euro au fost cheltuite pentru reabilitarea infrastructurii rutiere din oraș și acum marea majoritate a drumurilor din oraș arată impecabil. Pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea Parcului Central s-a cheltuit suma de 1,5 milioane de euro și condițiile sunt acum la nivel european. În fine, 15 milioane de euro sunt folosite pentru extinderea alimentării cu apă din stațiune, o adevărată gură de oxigen având în vedere că administrația locală condusă de social-democratul Sorin Vasilache nu ar fi putut să găsească o astfel de finanțare din bugetul local și nici chiar din cel guvernamental.
Încăzire ieftină cu ape termale
Administrația locală de la Olănești, condusă de social-democratul Sorin Vasilache are în plan un nou proiect ambițios. După modelul altor stațiuni balneare în perioada următoare încălzirea primăriei, dar și a unităților de învățământ din localitate se va realiza cu ajutorul apelor termale de care dispune Olăneștiul. În acest sens se va amplasa o staţie de foraj și se va achiziționa o centrală modernă astfel încât apa să fie dusă la o temperatură de 90 de grade. Captarea izvoarelor termale o să fie folositoare și turismului local, în condițiile în care în stațiune va apărea un complex de ștranduri care în mod sigur vor fi luate cu asalt în toate anotimpurile. Pentru obținerea finantării, o condiție obligatorie o constituia obținerea licenței de dare in administrare pentru explorare – apă minerală terapeutică și apă geotermală”. Prin Hotărârea nr. 49/2021, Consiliul local al oraşului Băile Olăneşti a aprobat aderarea și participarea Primăriei Băile Olăneşti la parteneriatul constituit de Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Horezu în scopul elaborarii si implementării unei strategii de dezvoltare locală, finanțată prin Programul National de Dezvoltare Rurală, măsura LEADER, perioada de programare 2021-2027.
Drum bun spre Schitul Bradu
Unul dintre obiectivele căutate de turiștii care vizitează Stațiunea Băile Olănești este Schitul Bradu care se află situat în satul Gurguiata și care se poate ajunge prin Tisa. Istoria Schitului este una tulburătoare, asemănătoare cu povestea păsării Pheonix. Ctitoria veche se numea Schitul de sub Râpa Bradului şi continuă tradiţia unui schit vechi de lemn (care exista la 1766) într-un loc retras al monahilor şi pustnicilor. Bradu a fost schit de călugări de la începuturile sale până în 1999, cu întreruperi în care nu a mai fost locuit. Renaşterea schitului se poate considera ca începe în 1994, când se stabileşte la schit un călugăr, iar slujba se ţine de preoţii din parohiile învecinate. În 1999, se stabileşte la Schitul Bradul o comunitate de 10 maici în frunte cu monahia Arsenia Maxim- egumena, iar duhovnic este ieromonahul Varsanufie Gherghel de la stareţ al Schitului Pătrunsa. Biserica îşi păstrează hramul “Sf. Ioan Botezătorul”, de la sfinţirea ei, şi este ctitoria părintelui Sava Ieromonah şi a preotului Grigore, din anul 1784. Pentru a ușura accesul la acest schit, conducerea primăriei din Olănești a reușit să implementeze un proiect de reparații și modernizări pe drumul Tisa-Gurguiata care duce la lăcașul de cult. Investiția este una așteptată de altfel și de olăneștenii care au terenuri și proprietăți în zonă. Astfel s-a reușite betonarea pe o lungime de 300 de metri, s-a introdus macadam și s-a reușit corectarea suprafeței pentru a se scurge apa provenită din precipitații.
Proiecte pregătitte pentru “Anghel Saligny”
Și administrația locală a Orașului Olănești așteaptă finanțarea prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”. Echipa primarului Sorin Vasilache a depus un proiect amplu care vizează modernizarea infrastructurii rutiere. Dacă acest proiect o să fie declarat eligibil, Strada Glodeanu care face legătura cu Muereasca o să fie betonată și va beneficia de rigole și podețe. Drumul are o lungime de 2 kilometru, iar 300 de metri au fost deja modernizați cu bani de la bugetul local, în zonă fiind aduse și rețelele de apă curentă și canalizare.