Constantin Rotaru, președintele Partidului Socialist Român, vrea sistem de vot ca în Venezuela

Președintele Partidului Socialist Român a fost prezent în calitate de observator la scrutinul local și regional din Venezuela, la finele lunii trecute. Care sunt concluziile omului politic vâlcean și experiențele trăite, puteți afla în interviul următor.

“Câțu nu trebuia să fie niciodată premier”

Rep.: – Domnule președinte, cum comentați schimbările de pe scena politică din România?
C.R.: – Vreau să vă spun că sunt intrigat că a fost schimbat Florin Câțu, dintr-un motiv foarte simplu. Am în față bilanțul guvernului la încheierea activității. Nu este posibil să ai un așa guvern bun, cu realizări foarte bune și să-l schimbi. A adus deficitul la 4 la sută față de peste 7,13 la sută cât era stabilit pentru întregul an. A majorat PIB-ul cu 7,1 la sută. România este în primele patru state în Uniunea Europeană ca revenire economică și semnificativ peste media din UE. Industria a recuperat semnificativ, o creștere de 10,5 la sută. Serviciile, atât pentru firme cât și pentru populație au consemnat o recuperare completă față de perioada prepandemie, cu o creștere de 17,3 la sută. Exporturile de bunuri au avut o majorare de 21 la sută. Intrările nete de investițiile străine nete s-au ridicat la 5,3 miliarde de euro. Rata de șomaj s-a menținut, iar puterea de cumpărare a crescut și ea. Sunt suficiente date, nu vreau să dau altele pentru că supărarea devine și mai mare când citești toate aceste realizări extraordinare. Acum să vorbim serios. Se spune în acest raport, de exemplu, că industria a recuperat semnificativ. Eu vin și vă întreb. Care industrie? A cui industrie? Se vorbește și de creștere a exportului. Cine a făcut exportul? Guvernul României? Niciodată în istoria României nu cred că a fost un premier care să se joace cu cifrele în halul acesta. Toate cifrele în timpul mandatului lui Florin Câțu au fost aiureli. Din păcate nu am văzut oameni politici care să vină cu cifre reale și să-l combată. Câțu nu ar fi trebuit să fie niciodată premier al României, așa cum cred că Johannis nu ar fi trebuit nici măcar să viseze să fie președintele țării. Acum avem un alt guvern, dar încă nu este de găsit programul de guvernare, să știe și românii ce se dorește pentru viitor. De ce nu este de găsit? L-am găsit acum o săptămână pe site-ul Senatului, acum nu mai este. Dacă citeați acest program, vă făceați cruce. Vă dau un singur exemplu, la capitolul Ministerul Educației, erau două fraze consecutive care în mare se refereau la același lucru, dar care se contraziceau. Eu sper că cineva a văzut multele greșeli și a fost dat la verificat.

“În Venezuela e libertate și sistem electoral corect”

Rep.: – Ați fost de curând în Venezuela. Ne puteți da mai multe amănunte despre această vizită?
C.R.: – Știam că Venezuela este o țară bogată. Am fost surprins la modul plăcut că Venezuela este și o țară foarte frumoasă. Locuitorii acestei țări sunt frumoși la trup și la suflet. Mi-au plăcut. Au în ei un simț al libertății foarte dezvoltat. Au un grad de înțelegere deosebit. Am fost șocat să văd că în Venezuela sunt foarte puține indicatoare rutiere, dar o infrastructură rutieră dezvoltată. Sunt 3,4 benzi pe 6,7 artere de circulație. Mergi cu mașina și nu te mai oprești. Când ajungi la un semafor oprești, normal, dar dacă nu este o altă mașină, treci. La intersecții se trece la mica înțelegere, la trecerile de pietoni tot așa. Nu cred că mă pot integra într-o astfel de societate, dar acesta este sentimentul libertății. Am fost ca observator internațional la scrutinul din această țară și am participat inclusiv la manifestări electorale. Au fost zeci de mii de oameni, dar nu erau aduși cu autocarele. Oamenii veneau pentru că simțeau nevoia să se manifeste, aveau ceva de spus. M-am întâlnit acolo cu o doamnă care a făcut studiile în România, dar și cu un român care s-a născut în Venezuela. Eu am fost foarte interesat de sistemul de vot din Venezuela. Eu aveam ceva informații, dar alta este să vezi la fața locului. Au un sistem de vot extrem de simplu. Intri și la intrare este o masă unde sunt câțiva reprezentanți ai Biroului Electoral. Acolo trebuie să te înregistrezi cu amprenta. Apoi mergi la o altă masă unde este un carton, să nu se vadă, nu e o cabină sau mai altceva și un monitor. Pe ecran apar simbolurile tuturor partidelor și apoi iese buletinul de vot pe care-l bagi în urnă. Apoi ești controlat din nou, să se vadă dacă ești în sistem și îți lași amprenta pe o hârtie. Acolo nu se poate să votezi de două ori, așa cum s-a întâmplat în România. Amprenta este unică. De asta a rămas Chavez la putere după ce a câștigat prima dată alegerile, pentru că votul nu a mai putut să fie fraudat. În SUA, vă spun eu, alegerile au fost fraudate, Trump a câștigat, dar a avut câteva ieșiri care nu sunt permise. Vă dau un simplu exemplu, s-a întâlnit cu liderul nord-corean, Kim Jong Un, și a declarat că este un tânăr inteligent și foarte bine pregătit care își iubește țara. Alt exemplu a spus că fiecare națiune trebuie să fie independentă și suverană și că fiecare popor trebuie să își decidă singur soarta. Cum să spui tu Trump așa ceva… În această lume nu suntem lăsați să ne decidem singur soarta.

Rep.: – Ați citit declarațiile președintelui Nicolas Maduro care a spus despre observatorii UE că sunt spioni?
C.R.: – Am citit acele declarații, dar vreau să vă spun ce am observat eu la fața locului. Anumiți observatori aveau un comportament ciudat. Tot timpul se grupau și discutau, apoi reveneau, și apoi, iar se retrăgeau. Vreau să mă înțelegeți, vesticii au misiunea lor. Când tu vrei să fii stăpân la tine în țară, ești etichetat ca tiran, cel mai mare dușman.
Rep.: – Vă mulțumesc!