Opincar celebru, supărat pe Ministerul Culturii! Alexandru Ilinca nu a primit titlul de Tezaur Uman Viu

Celebrul opincar din Râmnicu Vâlcea, Alexandru Ilinca, propus de Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Vâlcea, pentru titlul onorific Tezaur Uman Viu, a fost respins de comisia Ministerului Culturii. Opincarul, dar și cei care au lucrat la realizarea dosarului se arată nemulțumiți de această decizie și susțin că nu se așteptau la un refuz în condițiile în care acesta și-a prezentat meșteșugul în fața celor mai importante personalități care au călcat pragul acestei țări.

Meșterul popular a aflat care sunt motivele care au dus la respingerea dosarului, dar spune că toate sunt incorecte.


“Pentru respingerea cererii se invocă trei motive. Primul dintre ele spune că eu nu îmi promovez activitatea în mediul rural. Nu este adevărat, eu am depus tot la dosar. Am trecut și localitățile de la țară în care am promovat acest meșteșug. Am fost la ateliere cu copiii, am fost în multe comune din Brașov, de la Vâlcea, am la dosar poze, diplome, tot felul de dovezi. Dacă se analiza, atunci se găseau probele. Asta dacă este bunăvoință, dacă nu este poți să aduci orice probă, tot degeaba este. Apoi se leagă de faptul că acest meșteşug l-am însușit vocațional, adică prin învățământ. Nu există așa ceva, nu există școală de opincărie. Dânșii s-au legat de faptul că după ce am absolvit opt clase, m-am îndreptat spre o școală de meserii. Era normal, trebuia să trăiesc din ceva. Am ales croitoria și cei care au respins dosarul spun că opincăria și croitoria sunt înrudite. Eu vă garantez că nu există carte tehnologică în care să se menționeze ceva despre tehnica de opincărit, despre opincărie. Și nici nu am auzit că un client merge la o croitorie să facă opinci, nici de un croitor care face opinci. Este pe lângă subiect ceea ce au invocat, am rămas uimit că oameni cu doctorate pot să motiveze cu astfel de banalități. Dosarul trimis de mine este unul complex, cuprinde mai multe elemente decât cele cerute. Dacă doreau, domnii se puteau deplasa și aici la mine să vadă la fața locului despre ce este vorba”, spune Alexandru Ilinca.


Meșterul popular din Vâlcea este decis să își caute dreptatea și în perioada care urmează, deși se simte umilit. “Au sunat de la noi de la Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale și au primit răspunsul că nu se pot da detalii, dar că se poate face o contestație, că e primul an în care este valabilă această procedură. Nu e transparență, înseamnă că se ascunde ceva. Am început să lupt pentru cauza mea, am făcut demersuri pe unde am putut, ceea ce sincer să fiu nu mă caracterizează. Dar nu vreau să fiu umilit. Meșterii populari reprezintă o categorie socială în care nu s-a investit nimic. Noi suntem folosiți doar când este nevoie. Când este un eveniment, în prima zi, vin oameni importanți, fac poze cu noi apoi ne marginalizează, nu mai suntem importanți”, completează meșterul popular.
Alexandru Ilinca face opinci de când se știe, dar de 15 ani se ocupă doar de acest meșteșug: “De mic copil am făcut opinci, dar nu la nivelul de acum. Apoi, după zeci de ani, m-am întors la acest meșteșug. Mergând prin târguri populare am observat că de la costumul popular lipsesc opincile și am decis să adaug la tradiție acest obiect”.


Faptul ca dosarul a fost respins pe considerentul lipsei unor informații este considerat de reprezentanți Centrului de Creatie drept o subapreciere a muncii depuse, dar si a acestui mestesugar.
“Nu ne așteptam la această decizie, dosarul a fost unul complet, așa cum au recunoscut și cei de la minister. Domnul Ilinca, din punctul nostru de vedere, întrunea toate criteriile pentru a primi acest titlu. Chiar toate criteriile. Este, în primul rând, un transmițător de meșteșug pe cale de dispariție. Termenul de a depune o contestație a fost unul scurt, de doar cinci zile, în condițiile în care nu știam care au fost motivele pentru care a fost respins dosarul. Am reiterat, în schimb, motivele pentru care dosarul trebuia admis. Abia apoi am primit motivele. Demersul nostru a fost unul natural. A fost un efort comun al mai multor instituții, Primăria Râmnicu Vâlcea, Muzeul Satului și noi”, spune Amalia Boari, referent Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Vâlcea.
În 2020 se va organiza o nouă sesiune pentru acordarea titlutilor de Tezaur Uman Viu. Alexandru Ilinca nu este decis să își depună, din nou, dosarul.

Gabi Cârjaliu