OLTCHIM poate renaşte printr-o privatizare miraculoasă!

Joi, 6 iulie, a fost ultima zi de depunere a ofertelor pentru activele Oltchim. Termenul limită de depunere a ofertelor angajante în vederea achiziţionării pachetelor de active ale Oltchim a fost prelungit până la 6 iulie 2017, potrivit unui comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti, iniţial acesta expirând la finele lunii trecute.

Chimcomplex SA Borzești, membră a grupului SCR, a depus joi oferta angajantă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea și vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică. Chimcomplex are ca obiectiv crearea Companiei Române de Chimie — viitor jucător important din punct de vedere al relevanței regionale în industria chimică după cum precizează compania.
Planul de afaceri al acestei noi entități este fundamentat pe relansarea chimiei românești, incluzând posibilitatea de creștere a producției industriale la peste 1 miliard de euro anual, în 7 ani de la preluare, precum și crearea de locuri de muncă la peste 9.000 pe orizontală și verticală, cât și pe diversificarea operațiunilor comerciale în întreagă regiune.
„Sunt optimist și cred în bunele intenții ale factorilor decizionali, respectiv ale administratorilor judiciari și ale creditorilor Oltchim față de viitorul acestui Combinat — fanion al industriei chimice românești și al tuturor oamenilor din Râmnicu Vâlcea dependenți în mod direct de bună funcționare a acestuia. Oferta pe care am depus-o este una corectă, sustenabilă și bine asumată, iar faptul că avem resursele umane, know-how-ul și resursele financiare ar trebui să fie hotărâtor în luarea unei decizii, astfel încât Oltchim împreună cu Chimcomplex să redevină acel etalon pe care îl merită industria chimică românească pe plan intern și regional prin intermediul Companiei Române de Chimie”, a declarat Virgiliu Băncilă, președintele Chimcomplex într-un comunicat.
În sprijinul Chimcomplex s-au alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifra de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene coordonate de ING și două fonduri de investiții din Londra și Dubai.
Grupului SCR, care deține în prezent Chimcomplex, și care va deveni garantul direct al tranzacției, având active de peste 120 de milioane de euro, i se alătură patru parteneri de afaceri puternici dintre care unul din Turcia și unul din Italia.
„În aceste condiții, este evident că nu vom reduce niciun salariu și ne dorim chiar să creștem veniturile tuturor celor care doresc să se implice activ în restructurarea pozitivă a companiei. Așa cum s-a întâmplat și în 2003, la privatizarea Chimcomplex, așa vom face și la Oltchim: vom ști să asigurăm lin și cu succes tranziția de la sistemul de stat la cel privat”, a mai spus Băncilă.
Înființarea Companiei Române de Chimie va urma exemplele recente din alte țări vecine, cum ar fi Polonia, unde în urmă cu 10 ani s-a relansat producția de îngrășăminte prin reunificarea unui număr de 16 combinate chimice de stat și private într-o nouă companie — Grupa Azoty. Alte exemple de centralizare a operațiunilor la nivel european sunt companiile BASF Germania, Dow Chemicals, Mol Ungaria și Todisco Grup Italia.
Industria chimică românească a înregistrat un puternic declin după anii 1990, când se află pe locul 10 mondial că volum al producției, având la nivel național o pondere de 16,9% din totalul producției industriale. Din cele 72 de combinate și fabrici au rămas în funcțiune în 2016 doar 14, ce asigura o producție chimică a României de 11 ori mai mică decât cea înregistrată în 1990.
Potrivit comunicatului, Compania Română de Chimie se dorește a fi acea companie ce va repune România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forța comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate.
„Probabil că mai sunt și alți competitori, dar singurul de elită este gigantul germano-polonez PCC, cu care suntem pregătiți să luptăm cu toate armele, pentru a-l învinge. Vânzarea Oltchim este un eveniment major în economia României și am dori să avem sprijin de la întreg mediul de afaceri, așa cum am primit de la mediul universitar. Credem că organizatorul licitației va fi corect și ne va declara calificați în confruntarea directă cu PCC, urmând ca cel care va avea oferta cea mai bună să câștige. Președintele Grupului SCR, dl. Ștefan Vuza a pregătit atent în ultimii doi ani această tranzacție, depunând eforturi considerabile pentru a strânge laolaltă investitori de calibru, cum sunt cele două fonduri de investiții ce gestionează fiecare câte 11 miliarde de euro, apoi cele cinci bănci ce vor intră în sindicat, cât și partenerii de afaceri, începând de la Tricon SUA și până la cei români. Știm că niciun profet nu este iubit în țară lui, dar sperăm cu toate acestea că noi să fim în final cei selectați pentru a începe muncă de restructurare a Oltchim”, a mai spus Virgiliu Băncilă.
Deputatul Adrian Solomon, preşedintele Comisie de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor aflat joi la Râmnicu Vâlcea ne-a declarat că îşi doreşte ca Oltchim să fie relansat, vâlcenii să nu îşi piardă locurile de muncă şi chimia din România să producă din ce în ce mai mult în următorii ani. “Cu toţii, cei din această comisie, indiferent de culoarea politică vă dorim tot binele. Toţi ştim ce a însemnat Oltchim pentru România şi sperăm într-o privatizare cât mai bună pentru companie, pentru salariaţi, vâlceni şi pentru ţara noastră. Din informaţii există competitori serioşi şi puternici, cu experienţă pe piaţă, care doresc să obţină activele acestea pentru a continua activitatea, pentru a produce şi pentru a investi în dezvoltare ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a mai precizat parlamentarul social democrat.

Traian GUMINSKI