Oltchim nu se vinde pe bucăți ! Promisiunea a fost făcută de ministrul Economiei, Mihai Tudose, și de administratorul Piperea
Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a fost joi, 9 martie, la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru a discuta despre stadiul vânzării de active cu administratorii judiciari şi cu sindicatele, au declarat reprezentanţii ministerului. El a fost însoțit de administratorul judiciar al combinatului chimic, Gheorghe Piperea, și de Bogdan Codruț Stănescu, administratorul special. Toți au declarat că SC Oltchim nu se va vinde pe bucăți și nici nu va ajunge la fier vechi.
Ministrul a avut discuții cu reprezentanți ai sindicatelor și cu şi cu administratorii judiciari despre stadiul procesului de vânzare a activelor Soccietății Comerciale Oltchim. Mihai Tudose spune că procesul de privatizare al Combinatului Chimic este destul de avansat și că urmează depunerea ofertelor angajante. Atât reprezentantul Guvernului Grindeanu, cât și administratorii spun că nu iau în calcul ca Oltchimul să se vândă pe bucăți și nici să ajungă la fier vechi.
“Am avut o întâlnire cu toate sindicatele din Oltchim. Ei au acuzat vicii de comunicare. Le-am promis și am rugat partea de management de la Oltchim să fie atentă la comunicare, toată lumea să știe ce se întâmplă. Am mai promis că peste două săptămâni o să revin să văd dacă totul este bine. Procesul de vânzare este complicat, va dura câteva luni doar transferul. Va dura, până la finalul acestui an, cel puțin, timp în care vom comunica în permanență tot ce se întâmplă. Oltchimul este un pol important pentru județ, îmi dau seama ce ar însemna căderea acestei societăți comerciale. Ce s-a întâmplat pe 6 martie este rezultatul a ceea ce s-a întreprins de către niște deștepți, nu mă feresc de termene. Noi am votat în 205 strategia de privatizare, care prevedea vânzarea la pachet. Au venit niște băieți deștepți care au venit și au zis că vorbesc ei să se vândă pe bucățele. Din ce am discutat cu toți cei implicați nu se va vinde pe bucățele, acest combinat trebuie să trăiască, va avea prioritate cine face ca Oltchimul să funcţioneze așa cum este acum. Nu se pune problema ca cineva să cumpere o bucată și să o ducă la fier vechi. Se va vinde doar atunci când vom avea certitudinea că Oltchim va funcționa în continuare”, spune Mihai Tudose, ministrul Economiei.
“Noua strategie a fost aprobată de creditori și a fost impusă după discuțiile cu cei de la Comisia Europeană. Dincolo de asta, ceea ce se vinde este un ansamblu în stare de funcționare, o afacere, înseamnă tot de la licențe până la contractele de muncă cu angajații. Vreau să corectez ce a mai apărut și în mass media. Aici nu este vorba de privatizare, este vorba de o vânzare, prevăzută în planul de reorganizare. Dacă se va întâmpla să fie o ofertă de nerefuzat, dintre ghilimele, iar cel care cumpără să ducă Oltchimul la fiare vechi, procedura este oprită de creditori”, completează Gheorghe Piperea, admistrator judiciar.
Până la termenul limită din 27 ianuarie, Oltchim a primit oferte neangajante din partea unor operatori industriali şi a unor investitori financiari, patru dintre ofertele primite acoperind pachetele operaţionale, care includ activităţi de fabricare de produse chimice, în timp ce celelalte sunt doar pentru active, potrivit unui anunţ al combinatului. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro. Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.
Gabriel Cîrjaliu