La Vaideeni se impune: DNA în CASA POPII

Foarte mulţi oameni, mai ales din cei care merg la mitinguri manipulaţi de mas media, cred că infracţionalitatea maximă este în partidele politice şi că DNA ar avea de lucru pentru stârpirea corupţiei doar în clasa politică.
Noi am susţinut de multe ori că mica corupţie este mult mai periculoasă decât marea corupţie. În mediul rural vâlcean există expresia că “Pădurea se teme de cel care fură cu braţul”. În textul de faţă vom arăta cum în comuna Vaideeni se fură şi cu braţul şi cu carul. S-a furat cu sacul de bani. Şi nu este vorba de politic, ci doar de un grup infracţional bine organizat care a jefuit constant o Obşte încălcând toate legile şi făcând abuzuri greu de imaginat.

Cum a ajuns septagenarul Rădoi jupân de obşte

A fost unul din cei mai înverşunaţi adversari ai reînfiinţărilor obştiilor din Vaideeni. Pe atunci era şef de Ocol Silvic şi nu vroia să piardă controlul pădurii. O pădure care pentru unii înseamnă doar lemne de foc pentru iarnă sau amintirea strămoşilor în timp ce pentru alţii înseamnă un loc din care te poţi îmbogăţi. Dacă nu ai caracter, credinţă şi eşti lipsit de scrupule o poţi face fără limite, fără lege şi fără frică.
Apoi s-a pensionat şi s-a infiltrat în Obştea Izvorul Rece din Vaideeni unde a manipulat pentru a ajunge şef. Conform statutului, Obştea este condusă de cinci membri din care unul este preşedinte.
Într-o obşte nu toţi membrii votează egal. Se votează pe drepturi, adică votul este proporţional cu suprafaţa de teren cu care ai intrat în Obşte.
Gheorghe Rădoi a manipulat şi manipulează în continuare exact pe cei care au teren mai mult şi aşa a ajuns Preşedinte. Cum numărul de mandate nu este limitat, el a strâns mandat după mandat făcând abuzuri din ce în ce mai mari. S-a îmbogăţit nu făcând afaceri cu statul, ci jefuindu-i pe concetăţenii săi, ajunşi şi ei bătrâni, mulţi neputincioşi, neştiutori ai afacerilor cu subvenţii şi bucuroşi că la final de an primeau câteva sute de lei, adică maxim 3 sute drept dividende. În timpul acesta, Rădoi manipula zeci de mii de lei pe care îi scotea din Obşte dând lucrări. Fără licitaţie toate lucrările din Obştea Izvorul Rece de peste zece ani au fost date cu încredinţare directă unei singure societăţi comerciale.
Despre societate, profitul ei şi paraîndărăturile date lui Rădoi vor afla desigur procurorii. Aceia care nu se vor teme să intre în afacerile unor oameni care au relaţii şi chiar rude în Justiţie.

O conducere ilegală

Actuala conducere a Obştii Izvorul Rece din Vaideni continuă să administreze o suprafaţă de 1837 de hectare de pădure şi 384 hectare de păşuni în mod ilegal. Să încaseze subvenţiile pe terenuri (deci să jefuiască şi fondurile venite din contribuţiile cetăţenilor Uniunii Europene nu numai averea cetăţenilor din Vaideeni).
În mod ilegal deoarece doi din membrii conducerii şi-au dat demisia în urmă cu doi ani nedorind să fie traşi cândva la răspundere pentru lucrări fictive sau supraevaluate şi pentru alte ilegalităţi.
La ultima Adunare Generală oamenii au dorit schimbarea lui Rădoi, dar acesta a declarat imediat că nu se poate vota pentru că nu sunt prezente jumătate din drepturi. Adică suprafeţele celor prezenţi nu erau jumătate din Obşte. Nişte tertipuri ordinare care îl pot menţine câteva luni în fruntea Obştei, dar nu îl pot scăpa de închisoare. Şi aici revenim la acea prevedere absurdă a pedepselor din România în care i se reduce pedeapsa unui infractor trecut de 60 de ani în loc să i se dubleze. Nu vedem de ce un tânăr ar trebui să primească pentru furt mai puţini ani de puşcărie decât unul îmbătrânit în rele care are păr alb şi ar trebui să fie mai chibzuit, mai ales când averea sa este colosală.
Două mari idioţenii făcute de actuala conducere a Obştei arată de fapt caracterul infect unor oameni.
Acum câţiva ani se puteau accesa fonduri pentru modernizarea unor stadioane. România putea să modernizeze 500 de stadioane din mediul rural. Unii oameni din cetăţeni legaţi de fotbal, de istoria lui din zonă, au alergat după acte să facă proiectul, să aibă şi satul acesta un stadion modern. Terenul stadionului aparţine însă Obştei de moşneni. Ca să poată fi accesate fondurile trebuia ca Obştea să îl concesioneze primăriei sau să înfiinţeze o societate comercială. Conducerea Obştei nu a fost de acord. Rădoi nu vroia să se bage nimeni în actele sale să vadă ce măgării a făcut.
Dar o altă gafă a sa va costa proprietarii din obşte foarte mulţi bani. Cadastrarea terenurilor şi lotizarea lor se mai pot face subvenţionat de stat doar până anul viitor. Obştea nu are cadastrare făcută şi lotizare, iar acum nici nu o mai poate face în timp util datorită nenumăratelor scandaluri şi litigii. Este uşor de realizat ce sume imense pierde obştea deoarece cadastrarea unei suprafeţe aşa mari nu va fi deloc ieftină.


Şi-acum despre „Casa Popii”

În vârf de munte, fără certificat de urbanism, fără autorizaţie de construcţie, fără avize de la Inspecţia în Construcţii şi Agenţia de Mediu, fără aprobarea Consiliului Local sau Judeţean, firma de casă a lui Rădoi a construit, ilegal, o pensiune. Din banii obştei şi pe terenul obştei. Iniţial au alocat acestei ilegalităţi câteva miliarde. Apoi au suplimentat cu alte câteva miliarde. Pensiune este la alb şi vor să îi pună numele „Casa Popii”. Un nume cam impropriu pentru o clădire construită ilegal. Ea poate deveni doar un cuib de nebunii pentru orgiile şmecherilor care fură banii fraierilor. Firma cu paraîndărăturile la Rădoi a primit sute de milioane numai pentru amenajarea la suprafaţă a unei fântâni.
Mai adăugăm că la lucrare au fost folosiţi, la negru, oameni din comună care nu aveau contracte de muncă. Deci ar fi cazul ca şi cei de la ITM să facă un popas la „Casa Popii” din Obştea Izvorul Rece.
Pensiunea este construită pe o păşune şi situată în punctul “La margine”, în vârf de munte.
Solicităm organelor competente ITM, Agenţia de Mediu, Garda de Mediu, Procuratura Vâlcea, Inspecţia în Construcţii, Consiliul local Vaideeni şi Consiliul Judeţean Vâlcea, precum şi parlamentarilor vâlceni din care unul este chiar născut şi crescut în Vaideeni, să ia măsuri pentru stoparea ilegalităţilor în acest caz.

Traian GUMINSKI

P.S. În cursul documentării mai multe surse ne-au indicat că riscăm să supărăm oameni grei din firma care jefuieşte pe acte obştea Izvorul Rece. Cică nevasta unui patron ar fi judecătoare undeva în alt judeţ. Nu ne interesează nici dacă ar fi judecătoare la CCR!