O nouă veste bună de la Galicea

Vineri, 17 martie, începând cu ora 10.30 medic specialist Geriatrie și Gerontologie, Oana – Eufrosina Drugă, va consulta gratuit la sediul Primăriei Galicea, 20 persoane! Înscrierile se fac la medicii de familie!

Geriatria este specialitatea medicală a cărei preocupare o reprezintă sănătatea și grija pentru pacienții în etate. Aceasta studiază înaintarea în vârstă din mai multe perspective precum îmbătrânirea precoce, mentală, funcțională, a organismului și din punct de vedere social, având drept scop îmbunătățirea și conservarea stării de sănătate, dar și a stilului de viață al pacienților vârstnici. Dacă geriatria se adresează, în principal, persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, gerontologia este destinată persoanelor mai tinere, începând cu vârsta de 40 de ani și având drept scop prevenția, asigurarea unei înaintări în vârstă sănătoase și armonioase. Medicii geriatri, în colaborare cu medicii specialiști pe diverse ramuri, pot ține sub control și chiar trata o mulțime de afecțiuni specifice vârstelor înaintate precum: demență, osteoporoză, incontinență, diabet, insomnie, boli de inimă etc. În cadrul consultului geriatric se realizează o evaluare globală atât a stării de sănătate, cât si a performanțelor mentale, printr-o serie de teste care însumează Evaluarea Geriatrică Standardizată, teste adaptate fiecărei categorii de vârstă. Odată cu înaintarea în vârstă, preocuparea pentru starea de sănătate ar trebui să devină o prioritate, chiar dacă nu este prezentă o simptomatologie anume. Apelarea la un medic geriatru poate ajuta la susținerea unui stil de viață cât mai activ și independent.
Se recomandă un consult geriatric în cazul în care se observă o scădere a capacității de concentrare, episoade de pierdere a memoriei, dificultate în realizarea sarcinilor comune de zi cu zi (gătit, mâncat, spălat rufe, curățenie), scăderea forței musculare, sărăcire a vocabularului etc.