Nu-i mai votați pe cei ce pun preț mai mare pe un urs decât pe viața alegătorilor!

Acum câțiva ani turme de mistreți terorizau fermierii din sute de sate distrugându-le recoltele. Și mistreții erau suficienți ca număr în lume, nu erau specie pe cale de dispariție, dar legislația era împotriva fermierilor și statul, autoritățile, edilii, parlamentarii, păreau incapabili să rezolve această problemă. Norocul fermierilor a fost că a venit peste porcină. Acum oamenii din alte sute de localități sunt terorizați de urși. Bine că în România nu sunt la același nivel și haitele de lupi. Avem, după cum spun specialiștii, cei mai mulți urși din toate țările europene. Europarlamentarii și cei care țin legătura cu deștepții care conduc politic și administrativ UE par a nu găsi mijloace de a convinge aceste țări că trebuie să contribuie și ele la salvarea acestei specii dacă ea este importantă. Că nu putem pune în pericol viața românilor și bunurile lor pentru a proteja niște animale. Iar dacă asta este povara pe care trebuie să o suporte țara noastră, trebuie să fim sprijiniți financiar sau măcar să modificăm legislația în așa fel încât să despăgubim rapid și just oamenii păgubiți.
La noi în Vâlcea locuitorii din Berislăvești și Sălătrucel se plâng constant pe facebook, că nu sunt ajutați. Urșii le omoară porcii și vacile. Oamenii văd că autoritățile nu-i protejează și nu-i ajută. În cele din urmă vor pune capcane pentru urși sau îi vor otrăvi. Este normal că un om care avea un porc crescut pentru Crăciun își pierde mințile când îl găsește făcut praf de un urs.
“S-a dus porcul meu de Crăciun, nu mă așteptam să vină acasă ursul la părinții mei acasă în Dăngești, am ajuns să dormim cu frica să nu intre peste noi în casă… le mulțumesc autorităților care nu au luat nicio măsură, se pare că sunt mai de preț urșii decât decât animalele pe care le creștem cu multă muncă” – este doar una din postările celor din satele Dăngești – Rădăcinești, cea a lui Vasy Lupulețu, care a semnalat de mai multe ori victimele ursului din zonă, câini dispăruți, vaci atacate etc. Postările localnicului nu au avut niciun rezultat.
Și demersurile noastre și ale altor jurnaliști par inutile. Dar anul viitor vor veni alegerile și îi putem sfătui pe toți acești oameni afectați să condiționeze votul lor de o promisiune fermă a candidaților ce le vor cerși voturile. Să ceară garanții și să–i voteze pe cei ce își asumă că vor rezolva această problemă.

Traian Guminski