N-am avut noroc: SCM întâlnește pe Ikast!

Azi, la Viena, a avut loc tragerea la sorți pentru stabilirea dublelor manșe din ultimul tur preliminar al Cupei EHF la handbal feminin. Aflată la prima participare în cupele europene, echipa vâlceană SCM a avut ghinion. Vâlcencele nu au fost în urna capilor de serie și au nimerit cu o formație obișnuită cu participările în Liga Campionilor, Herning-Ikast Handbold din Danemarca.

La prima vedere pornim cu șansa a doua, dar echipa antrenată de Florentin Pera are valoarea necesară pentru a răsturna pronosticurile. Herning-Ikast Handbold este mai cunoscută cu fostul său nume. FC Midtjylland. Adversarele vâlcencelor au câștigat de patru ori campionatul din Danemarca și în mod normal evoluează în Liga Campionilor, acolo unde au fost în ultimele patru sezoane. În ultimii doi ani, danezele au reușit să ajungă în primele opt echipe ale Europei, fiind eliminate de fiecare dată de Vardar Skopje din Macedonia. Gruparea nordică are un lot valoros. La Ikast-Herning joacă internaționalele daneze Louise Burgaard, Emma Friis, Sarah Iversen și Trine Troelsen, dar și alte jucătoare “străine” cunoscute: Sabine Englert (Germania), Tonje Loeseth, Stine Skogrand, Helene Fauske (toate Norvegia). Echipa din Danemarca are în vitrină mai multe trofee europene: Cupa EHF (2002, 2011), Cupa Cupelor (2004, 2015), Challenge Cup (1998), Supercupa Europei (1998). Chiar și așa, Ikast nu este ne neînvins. În acest moment elevele lui Kristian Kristensen sunt abia pe locul 5 în campionatul intern. S-au calificat în faza a treia a Cupei EHF după o dublă manșă împotriva unei echipe modeste, Zagrebie Lublin. Nordicele și-au asigurat calificarea încă din tur, când s-au impus cu 31-19 dar au cedat clar în retur, 26-21! În tur, Friis, cu 12 reușite și Fauske, cu 8, au fost principalele marcatoare ale nordicelor. În retur, tehnicianul danze și-a menajat principalele piese din echipă. Vâlcencele au avantajul că vor disputa prima manșă în Danemarca și manșa decisivă pe propriul teren, în fața unor tribune arhi-pline.

Programul complet al partidelor din turul 3:

Viborg HK (DAN)-ZORK Jagodina (SRB)
Kuban Krasnodar (RUS)-Mecalia Guardes (SPA)
Team Esbjerg (DAN)-Paris 92 (FRA)
Lada Togliatti (RUS)-Siofok KC (UNG)
Banik Most (CEH)-TUSS Metzingen (GER)
Borussia Dortmund (GER)-SCM CRAIOVA (ROU)
Perla Lublin (POL)-ES Besancon (FRA)
Herning-Ikast (DAN)-SCM RM. VÂLCEA (ROU)
Erd HC (Ung)-Storhamar Handball (NOR)
Dunaujvarosi (UNG)-Super Amara Bera Bera (SPA)
Nykobing Falster (DAN)-H 65 Hoors (SWE)
Zvezda Zvenigorod (RUS)-MĂGURA CISNĂDIE (ROU)

Câștigătoarele celor 12 meciuri eliminatorii se vor califica în grupele Cupei EHF. Lor li se vor adăuga ultimele clasate în cele patru grupe din Liga Campionilor.

Gabi Cârjaliu