Mircia Gutău poate pune capăt sclaviei din taximetrie
Una din cele mai oropsite categorii sociale din Râmnic este cea a taximetriştilor. Mulţi o să spuneţi că se câştigă bani buni din taximetrie, dar banii nu au nicio legătură cu legea şi nici cu sănătatea.
Starea de sănătate, mai ales a celor care practică de mulţi ani acest job, este extrem de precară. Iar condiţiile de muncă sunt inumane.
Peste trei sferturi din taximetriştii vâlceni au contracte d e muncă pe 2 sau pe 4 ore zilnic asta în timp ce ei muncesc zi de zi uneori peste 12 ore. Pare absurd ca un şofer de tir care transportă marfă să fie obligat să nu conducă mai mult de 9 ore pe zi, iar un taximetrist să fie lăsat să conducă o zi şi o noapte.
Cei care nu deţin propriile maşini lucrează pe maşinile altora plătind de fapt o chirie.
Taximetriştii nu au zile libere, sâmbete, duminici, sărbătorile legale sau concedii de odihnă. Sunt obligaţi de un sistem primitiv din Râmnic să lucreze zi de zi. Normal că având contribuţii mici la sistemul de pensii vor avea şi nişte pensii de nimic şi vor cere ulterior primăriei ajutoare sociale.
Primarul poate cere corpului de control, dar şi altor instituţii ca OPC şi ITM să execute controale comune.
Primăria poate obliga firmele de taxi să aibă un număr suficient de şoferi încât aceştia să nu lucreze mai mult de 8 ore pe zi şi să beneficieze şi de zile libere şi concedii de odihnă.
Dar în primul rând primăria trebuie să pună capăt acestei bătăi de joc din taximetrie unde oamenii lucrează la epuizare având contracte de muncă de doar 4 ore pe zi. Toată lumea trebuie să aibă contract de muncă. Cei care declară că lucrează doar 2 ore sau 4 ore pe zi trebuie amendaţi drastic când sunt prinşi lucrând mai mult. Şi pot fi prinşi foarte uşor în urma unor controale permanente şi sistematice.
Ce ziceţi, domnule primar? Ştim că nici dumneavoastră şi nici cei doi viceprimari nu folosesc taxiurile, dar în acelaşi timp mai ştim că aţi înţeles exact care este situaţia! Vă băgaţi să faceţi ordine?
Traian GUMINSKI