Mii de vâlceni îi vor mulţumi primarului Cristian Nedelcu din Drăgăşani

Al doilea municipiu din Vâlcea este în prezent un oraş în plină modernizare. Echipa primarului Cristian Nedelcu a trebuit să muncească mult pentru a acoperi lipsa de investiţii în infrastructura oraşului din mandatele predecesorilor săi la primărie.
Edilul municipiului este genul de primar care tace şi le face, în sensul bun al expresiei, iar modestia caracteristică a permis uneori unor adversari politici să-l atace cu nesimţire şi grobianism.
Acestui om însă îi vor mulţumi mii de vâlceni domiciliaţi în Drăgăşani şi în localităţile limitrofe oraşului. Şi nu pe o generaţie, ci pe mai multe, deoarece pe lângă investiţiile în infrastructura rutieră şi utilitară a oraşului, primarul Nedelcu a reuşit să aducă sume
uriaşe pentru acest oraş în proiecte de modernizare şi utilare a spitalului din localitate.

Spitalul Municipal Costache Nicolescu din municipiul Drăgăşani a fost înfiinţat pe un teren donat de un proprietar în 1937 şi are o structură cu un pavilion central, dat în folosinţă în 1937 şi mai multe pavilioane mai mici. Deserveşte populaţia sudică a judeţului, dar şi pacienţi din judeţul Olt.
Vechimea construcţiei a dus, în timp, la degradarea ei. Lipseau şi aparatura modernă, şi dotările necesare unor acte medicale eficiente, motiv pentru care mulţi medici refuzau să vină să lucreze în acest spital.
Acum există o aparatură bună şi continuă să vină, motivul fiind și o echipă managerială competentă care a reuşit să atragă medici din Craiova care să facă naveta la Drăgăşani.
Joi, 16 martie, pe o ploaie măruntă şi deasă, am vizitat în fugă oraşul, zăbovind mai mult timp la primărie şi prin pavilioanele spitalului. Am discutat cu primarul Cristian Nedelcu despre proiectele şi obiectivele sale edilitare, despre împliniri şi dezamăgiri, despre Consilul Local (unde, ca şi în cel din Râmnic, există o “uscătură”), despre medici, profesori, unităţile şcolare şi proiectele viitoare. La spital am găsit o echipă de constructori puşi pe treabă şi una medicală care făcea faţă asaltului de pacienţi din mediul rural, cu calm şi răbdare.

“Am crezut şi cred că, mai important ca orice pentru cetăţeanul din Drăgăşani şi pentru viitorul acestui oraş, este un sistem de învăţământ bine pus la punct, cu unităţi modernizate, având cadre didactice atrase să lucreze la noi în oraş, şi un sistem sanitar modern şi bun care să ofere servicii de calitate, să nu mai fie omul bolnav din Drăgăşaqni nevoit să plece la investigaţii medicale în Craiova sau Râmnicu Vâlcea.
În spital s-au adus cei mai mulţi bani sunt în plină desfăşurare execuţiile a trei proiecte importante. Lucrările sunt în întârziere faţă de planificarea iniţială, deoarece nu am avut voie să lucrăm în perioada pandemiei. Însă în acest an se vor finaliza. Unul din proiecte este făcut de echipa managerială a spitalului, două sunt făcute de primăria municipiului.
Le-am promovat pe toate trei şi am făcut toate demersurile legale pentru a obţine finanţarea lor, în toate trei am investit şi investim bani din bugetul local deoarece nu toate cheltuielile sunt eligibile. Din finanţare europeană vom investi în final peste 300 de miliarde de lei şi din bugetul local încă 20 de miliarde. Vă pun la dispoziţie toate documentele privitoare la aceste proiecte pentru a înţelege complexitatea lor”, ne-a declarat Cristian Nedelcu.

Proiectele prin care se modernizează Spitalul Municipal Drăgăşani:

1. Proiectul “Creşterea eficienţei energetice prin reabilitarea spitalului municipal Costache Nicolescu”:
Este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 -2020, Axa prioritară 3 “Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”.
Valoarea totală a proiectului este de 8.544.789,96 lei.
Obiectivul principal al proiectului îl constituie creşterea eficienţei energetice prin reducerea consumului total de energie primară.
Lucrările executate: reabilitare termică, refacere învelitoare şi şarpantă, consolidări, recompartimentări, desfiinţare corp clădire atelier, construire corp clădire cogenerare, instalaţii, anvelopare termică a clădirilor, refacerea tâmplăriei exterioare, refacere structură acoperiş, refacere trotuare adiacente clădirii consolidarea structurii de rezistenţă, modernizarea spaţiilor, refacere instalaţii sanitare, termice, electrice.
În urma implementării acestui proiect, va rezulta scăderea costurilor cu utilităţile aferente spitalului, reducerea consumului de energie primară, dar şi creşterea confortului pacienţilor.

2. Extinderea şi dotarea ambulatoriului Spitalului Municipal Costache Nicolescu
Valoarea proiectului este de 10.698.205,70 lei din care valoarea neeligibilă este de 16.052,95 lei-
La sfârşitul lunii noiembrie anul trecut obiectivul fusese executat fizic la 65 % şi valoric la 58%, reprezentând valoarea situaţiilor de lucrări decontate.

3. Proiectul “Creşterea siguranţei pacienţilor în Spitalul Municipal Drăgăşani”
În urma proiectului spitalul va fi dotat cu o instalaţie de producere şi distribuţie gaze medicale performantă care satisface cerinţele standard europene în vigoare. Spitalul va avea staţie automată de producere oxigen medical, staţie automată de butelii oxigen de rezervă, staţie de producere aer comprimat medical, staţie automată de producere vacuum medical.
Se refac tablourile de distribuţie pentru fiecare corp de clădire sau etaj în parte tablourile electrice, având stabilizatoare de tensiune şi reţeaua de cabluri de interconectare între tabloul principal general şi clădiri, pozate îngropat, precum şi reţeaua interioară.
Valoarea totală a acestui proiect este de 10.215.553 lei cu TVA din care valoarea neeligibilă este de 1.710,00 lei cu TVA. Perioada de implementare a proiectului este până la 31 august 2023.

Normal că nu este uşor să faci un spital construit acum 86 de ani la margine de judeţ să corespundă tuturor standardelor actuale. Nu est nici uşor şi nici ieftin. Mai uşor este însă, pentru un consilier USR din primăria Drăgăşani, să depună sute de cereri în 3 ani în care să solicite răspunsuri scrise de la personalul primăriei legate de fel de fel de probleme minore.
Am văzut cu uimire şi dezgust cum acest pigmeu întreba printr-o adresă câţi bani au costat coroanele de flori depuse de primărie cu ocazia zilei de 1 Decembrie anul trecut şi cine le-a depus.
Primarul Cristian Nedelcu se îndreaptă însă spre finalul mandatului actual demn şi cu convingerea că a făcut ceea ce trebuia să facă pentru populaţia din Drăgăşani, pentru oamenii care vin aici să se trateze sau să-şi aducă copiii la şcoli.
În final, nu putem să nu o felicităm pe doamna doctor Alina Gabriela Şuşanu pentru implicarea în managementul spitalului municipal, dar şi pe constructori pentru calitatea lucrărilor executate.

Traian GUMINSKI