Mihăiță Vîlcu este junele anului în comuna Muereasca
“Alegerea de june” este un obicei străvechi întâlnit doar în comuna Muereasca din Vâlcea. Luni, 6 ianuarie, la Căminul Cultural Muereasca de Sus, din comuna Muereasca, a avut loc manifestarea „Alegerea de june”.
Este o sărbătoare tradiţională a comunităţii locale care are loc de peste o sută de ani.
“Alegerea de June” se practică din cele mai vechi timpuri în comuna Muereasca. Datele privitoare la începuturile acestui obicei se pierd în timp. Bătrânii satului l-au preluat de la părinţi, spunând că nu a fost întrerupt nici în perioada războiului, când cei ce nu fuseseră înrolaţi şi-au “ţinut” obiceiul la cârciuma din sat, asistaţi de cei bătrâni. Este un obicei ce are rolul de a iniţia pe tineri şi a-i responsabiliza pentru viaţa în comunitate, în respectul valorilor perene: iubire şi respect faţă de semeni; ajutorarea părinţilor în muncile gospodăreşti, a vârstnicilor; trăire în bună cuviinţă; evitarea conflictelor; însuşirea a tot ce viaţa a confirmat de-a lungul timpului; trăirea în credinţă creştină cu iubire faţă de Dumnezeu.
Junele ales ca lider pe durata unui an este „evaluat” de comunitate în funcţie de aceste calităţi şi în prezenţa bătrânilor satului este votat. Obiceiul se înscrie în cadrul Sărbătorilor de Iarnă, încheind acest ciclu în ziua de 7 ianuarie, după ce au mers la biserică, au participat la slujba de Sfântul Ion şi au „iordănit” pe toţi purtătorii numelui Ion.
În seara de 7 ianuarie are loc o petrecere la Căminul Cultural, unde tinerii oferă vin de băut şi dulciuri pe care le-au cumpărat cu banii primiţi în timpul colindului din noaptea de Bobotează spre Sfântul Ion.
Evenimentul din acest an a fost organizat de Primăria comunei Muereasca şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea. În competiție au fost înscriși 12 tineri. Prin strigare a fost ales june Mihăiță Vîlcu iar ajutor Cristian Tîrcă și casier Marian Gaică.
Tinerii care concurează trebuie să aibă vârsta între 18-24 ani, să fie necăsătoriți, iar în trecut se cerea să aibă și stagiul militar satisfăcut. (T.G.)