Mihai Diculoiu iese la atac: “Ministerul Economiei greșește în cazul Oltchim”

Fostul lider de sindicat de la SC Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Diculoiu, crede că ministerul de resort greșește în gestionarea situției de la combinatul chimic.

“Ministerul Economiei a greșit și greșește în continuare în cazul Oltchim. Este inadmisibil când Ministerul Economiei deținea 54,8% din acțiunile Oltchim să accepte să declare insolvența în 30.01.2013 și să nu impună o strategie clară de reorganizare. Creditorii, Electrica și AAAS din subordinea Ministerului, respectiv a Guvernului României nu au elaborat plan de reorganizare Oltchim în calitate de creditori care dețineau creanțe de 400 mil euro (deci 50 % din total creanțe de 800 mil. euro) în conformitate cu Legea 85/2006. Debitorul Oltchim nu a elaborat plan de reorganizare pe motiv că administratorul special, Stănescu, a informat că în Oltchim nu sunt specialiști capabili să elaboreze un asemenea plan prevăzut de legea 85/2006. A acceptat să șteargă prin votul creditorilor Electrica și AAAS 350 milioane euro din totalul de 400 milioane euro creanțe ale acestora, a acceptat singurul plan de reorganizare elaborat de administratorii judiciari aprobat de creditoriîn 22.04.2015 (după 2 ani și 3 luni de insolvență), care includea vânzare Oltchim SPV și în 06.12.2016 se modifică înlocuind “vânzare Oltchim SPV” cu “vânzare de pachete de active. Reorganizarea s-a prelungit la 4 ani (până în 22.04.2019). Administratorul special Stănescu nu a făcut nimic pentru acționariarii Oltchim și acționarul majoritar, Ministerul Economiei, nu ia nicio măsură. Când se va implica Guvernul României pentru a elabora o strategie clară, cu obiective și termene pentru salvarea Oltchim de la faliment?”, afirmă fostul lider de sindicat.
Diculoiu crede că și implicarea instituțiilor locale ar trebui să fie una mai mare: “Unde este implicarea CJ Vâlcea, Prefecturii Vâlcea, a parlamentarilor vâlceni în problema Oltchim? Au trecut peste 4 ani de insolvență și nu există strategie clara cu obiective și termene. Aceste instituții trebuie să inițieze întâlniri pe această temă și în lipsa solicitărilor salariaților Oltchim”.

Gabi Cîrjaliu