Memorialul Vasile Militaru, un eveniment tradiţional în Ocnele Mari

În fiecare an comunitatea din Ocnele Mari îl comemorează pe poetul Vasile Militaru, trecut la cele veșnice în 8 iulie 1959 în condiții de detenție pe motive politice, în acest străvechi oraş al ţării noastre.

Primarul Remus Gabriel Sasu a descris tabloul comemorării din acest an:
“Facem acest lucru pentru aducere-aminte dar și pentru a ne arăta prețuirea pentru cei ce s-au sacrificat în numele valorilor noastre naționale.
Ca de obicei, ceremoniile s-au deschis cu o evocare făcută de către organizatori la Monumentul foștilor deținuți politici din Ocnița și a continuat cu o slujbă de pomenire a martirilor anticomuniști. Au urmat expuneri tematice și un moment de de evocare a preotului Petre Vețeleanu, important animator cultural al Ocnelor Mari, trecut la cele veșnice în urmă cu câteva săptămâni.
În finalul acestei zile, actorii Teatrului municipal Ariel (Gabriel Popescu, Camelia și Dan Constantin) au interpretat în fața unui public numeros versuri ale poeților Radu Gyr și Vasile Militaru, iar corul Euphonia al Filarmonicii Ion Dumitrescu, dirijat de Aurel Poenaru, a încântat asistența cu un recital de piese muzicale românești.
Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la reușita acestui moment important din viața stațiunii Ocnele Mari”. (T.G.)