Marin Adrănel Cotescu: “Vor muri oameni din cauza lipsei vaccinurilor din spitale”

Senatorul Marin Adrănel Cotescu a adresat zilele trecute o întrebare ministrului Sănătății, Patriciu-Andrei ACHIMAŞ-CADARIU, în care cere să i se comunice ce măsuri de prevenire se vor lua în perioada următoare, ca urmare a lipsei de vaccinuri în spitale.

“Domnule Ministru,
Reprezentanţii Institutului „Matei Balş” au atras atenţia că spitalele din România au rămas fără vaccin pentru două boli mortale, tetanos şi turbare. Medicii avertizează că este o chestiune de zile până vor muri oameni din cauză că nu au fost imunizaţi la timp. Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din ţară au făcut în zadar sesizări la minister, deoarece semnalele lor de alarmă au rămas fără răspuns. În timp ce serurile care fac diferenţa dintre viaţă şi moarte stau în depozitele distribuitorilor de medicamente, doctorii spun că au mâinile legate. Pacienţii care ajung de urgenţă la spital cu diverse plăgi (muşcături, înţepături, zgârieturi sau tăieturi) sunt dezinfectaţi şi trimişi acasă fără a li se administra vaccinul. În mai multe unităţi din ţară s-au făcut liste de aşteptare, în speranţa că oamenii vor fi imunizaţi când va fi rezolvată criza. În cazul vaccinului antirabic, situaţia este şi mai gravă. Dacă în cazul tetanosului curăţarea şi dezinfectarea rapidă a rănilor şi administrarea unui antibiotic pot salva viaţa pacientului, în cazul virusului rabic nu există niciun alt tratament. Lipsa vaccinului înseamnă moarte sigură. Chiar şi aşa, persoanele cu imunitate scăzută sau cu alergie la antibiotic riscă să facă tetanos şi să moară.
Vă rog să îmi transmiteți, domnule ministru, dacă vă veți implica în rezolvarea acestei situații și, de asemenea, ce măsuri de prevenire a unor cazuri similare se vor adopta la nivelul ministerului coordonat de către dumneavoastră.
Vă rog să îmi comunicați răspunsul dumneavoastră scris.
Cu deosebită considerație,
Senator PNL de Vâlcea
Marin-Adrănel COTESCU”.