MÂNDRIE Atletul vâlcean Alexandru Fozy Fozocos – numeroase medalii la cros montan şi semimaraton: “Sportul înseamnă sănătate”

Alexandru Fozy Fozocos este unul dintre atleții care fac performanță la Râmnicu Vâlcea. Preferă cursele de semi-maraton și le adoră pe cele care se desfășoară la munte, în pădure sau pe dealuri și nu este adeptul celor pe asfalt. A muncit o bună perioadă în Aglia, acolo unde a lucrat la o sală de sport. De 8 luni s-a întors în România și nu va mai pleca în străinătate.


Are multe medalii la concursuri naționale și internaționale, dar a început cu un alt sport: “Am început cu orientarea sportivă care este un sport al pădurii. Alergi foarte mult, dar ai și o hartă, şi trebuie să mai și gândești. Ai nevoie de puncte prin care să treci. Este un sport complet pe care și acum îl mai practic”. S-a îndrăgostit, însă, de semimaraton: “Am ajuns la alergarea montană, este tot pădure, deal, mai puțin asfalt. Îmi place tot ce ține de pădure, deal, munte. Școala am terminat-o la Roaită apoi am făcut ANEFS-ul. Acum nu profesez. În România nu lucrez încă, în Anglia am lucrat la o sală de sport, învăț lumea să alerge. Alerg cu ei. De opt luni sunt în România. În aceste luni am fost la o grămadă de concursuri și mă antrenez mult. Am fost mereu clasat în primii 5. Eu am avut și o pauză. Apetitul pentru concursurile din România mi-a venit de la Maratonul Cozia la care am participat. Am ajuns în primii 15, la primul meu concurs în România. A fost un concurs foarte dur, a avut undeva la 21 de kilometri. Acest concurs m-a motivat foarte mult și am început să mă pregătesc mai intens, în fiecare zi”.

Au urmat antrenamente zilnice și rezultatele foarte bune au venit: “O zi de pregătire înseamnă trezitul la ora 7, începutul antrenamentului la 8 și terminat la 10. Ori merg pe Dealul Capela și alerg 20 de kilometri sau fac antrenamente speciale. Mai fac și forță care ajută foarte mult la concursuri. În general fac alergări lungi, cel mai scurt dintre ele fiind de 10 kilometri. La concursuri nu mă înscriu niciodată la mai puțin de 10 kilometri, dar nici peste 21, adică la semimaraton montan. După concursul de la Cozia am fost la alt concurs la Bistrița, pe 18 august la Lykaios MTB Costesti pe un traseu montan de 20 de kilometri unde am ajuns primul. A urmat Maratonul Olteniei, un concurs foarte tare. Am venit, dacă nu mă înșel, pe locul șase. Pe 22 septembrie am participat la City Race Alba Iulia locul 6 general, iar pe 6 octombrie Vâlcea Forest Run locul 3 la 21 km. Apoi am mers pe 20 octombrie la Maratonul Rafael Codlea la Brașov, traseul a avut 10 kilometri, cu mulți concurenți, am ajuns pe poziția a treia. Apoi altul mai dificil, la Straja, pe un traseu de 10 km într-un peisaj foarte frumos, și aici am ajus pe 3. Ultimul a fost, săptămâna trecută, pe 10 noiembrie, un concurs la Curtea de Argeș, Regal Duatlon Invictus Curtea de Argeş, unde am fost din respect pentru niște prieteni. S-a alergat pe asfalt și mie nu prea îmi place. A fost pe 10 kilometri și am ajuns tot pe locul 3, au fost mulți maratoniști înscriși, la general am ajuns pe locul 4”. Alexandru susţine cu modestie că în ţară sunt mult mai mulţi sportivi mai buni decât el.


Pentru Alexandru urmează ultimul concurs important al anului. Atletul vâlcean îi îndeamnă pe toți tinerii să facă sport: “Urmează pe data de 30 noiembrie un concurs la Măciuca, “VIN LA ALERGAT MĂCIUCA” unde alerg proba de 12 km pe asfalt alături de Roxana Moise şi Oana Mesea. Acest sport, alergarea montană, este unul dintre cele mai complexe sporturi, mai ales dacă facă și orientare sportivă. Oricum, mai multă energie ca o mișcare pe Capela nu ai de unde să acumulezi. Am avut și ideea să îmi fac un club propriu, dar în România este prea multă birocrație, multe hârtii, am abandonat ideea până la urmă. Una peste alta recomand acest sport, încă de la 7 ani, sportul înseamnă sănătate!”.