Mandatele de senator de Vâlcea se vor juca la “loteria redistribuirilor”

Județul Vâlcea a avut mulți ani 3 senatori. De câteva legislaturi nu mai are decât doi senatori, numărul parlamentarilor fiind stabilit pe fiecare județ în funcție de numărul populației.
Pentru a obține un mandat de senator direct în Vâlcea un competitor politic trebuie să obțină așadar minim 50% din voturile valabil exprimate în județ. În urmă cu 4 ani PSD reușea să obțină puțin mai mult de 50% din voturi pe lista de candidați la Senat și un mandat direct de senator. PNL a obținut celălalt post de senator cu emoții, la o redistribuire națională în care candidata Iuliana Moise de la ALDE a pierdut la mustață obținerea postului de senator.
În prezent ținând cont de rezultatele de la locale, de litele de candidați ai PSD, PNL, USR, PMP și PRO ROMÂNIA (a nu se uita că inclusiv UDMR va avea listă de candidați în Vâlcea dar și alte formațiuni politice), devine evident că nimeni nu va mai putea obține 50% direct pe o listă de candidați la noi în județ pentru Senat.
Prin urmare oricare dintre partide poate spera la un loc de senator chiar dacă va obține voturi mai puține decât alt sau alte partide.
Acest lucru se va întâmpla în mai multe județe mai ales dacă atât PMP, cât și PRO România vor reuși să intre în Parlament.
În țară există 136 de mandate de senator. Să presupunem că USR va avea 10 la sută din voturile la nivel național, PMP va avea 6 la sută și PRO ROMÂNIA va avea 6 la sută.. Cele 3 formațiuni au împreună, în acest exemplu simplu, 22 la sută. Deci vor avea tot împreună 26 sau 27 de mandate de senator. Foarte puține din acestea, maxim 5 ar putea fi câștigate direct- probabil în circumscripții electorale foarte mari care au mai multe posturi. Celelalte mandate vor fi redistribuite la nivel național în județe după un algoritm prea complicat pentru a-l putea explica într-un editorial.
Cert este că atât PSD, cât și PNL, pot pierde mandatul de senator de Vâlcea, chiar dacă vor obține ce mai mare număr de voturi la Senat din județ. Oricare dintre aceste partide poate pierde acest mandat, chiar dacă obține 40 sau 45 la sută din voturile din Vâlcea în fața altuia din partide care nu va obține decât 20 sau 10 la sută la noi în județ.
Loteria redistribuirilor va încinge și mai tare competiția deoarece orice candidat aflat pe prima poziție pe listă la aceste formațiuni, ba chiar și primul de la UDMR, poate avea șase de a prinde mandatul.

Traian GUMINSKI