Livezile de meri, afectate de frig! Primăria din Mădulari deține o plantație și o mare parte din producție a fost salvată în ciuda temperaturilor scăzute

După iarna din mijlocul primăverii care s-a abătut asupra țării noastre săptăâana trecută, ne așteaptă un an sărac în fructe, avertizează agricultorii. Cei mai afectați sunt pomii prinși în floare, cum ar fi cireșii, caișii sau prunii. Nici merii nu au scăpat de efectele negative ale temperaturilor scăzute, însă pierderile sunt mai mici, spun fermierii din Mădulari, comuna vâlceană care se poate mândri cu una dintre cele mai mari și mai îngrijite platații de meri din județ.

Această plantație se întinde pe 10 mii de metri pătrați și se află în grija Primăriei din localitate. “După câte știu eu, printr-o decizie de Consiliului Județean s-a ales această zonă. S-a făcut un parteneriat cu Primăria Mădulari și s-a plantat aici, pe o suprafață mare. Atunci nu eram în implicat în politică, nici măcar nu eram consilier local, dar sunt mândru de plantație. De un an o întreținem cum putem mai bine. Arată bine, este îngrijită, din păcate nu ne-a ajutat timpul. Au fost temperaturi cu minus și sunt și pierderi, acum să vedem cât de mari. Noi am făcut focul, am făcut fum, sperăm să fi salvat mare parte din producție, dar este devreme să ne pronunțăm procentual. Cultura este pe 10.000 de metri pătrați. Dacă este producție mare se licitează și merele merg la supermarketuri, banii vin în bugetul primăriei. Avem o firmă care se îngrijește de cultură, s-au creat și locuri de muncă. Dacă nu este foarte afectată plantația, eu cred că vom face 50-60 de tone de mere. Ar fi bună și o fabrică de procesare, dar nu o putem face noi ca și primărie. Se poate face doar într-un parteneriat cu niște investitori. Nu putem folosi banul public pentru astfel de destinații”, ne-a declarat Ion Daniel Dimulescu, primar Mădulari.

Timp de mai multe zile, când temperaturile au fost pe timp de noapte negative, angajații plantației spun că s-au îngrijit ca producția de mere să fie cât mai puțin afectată, însă sunt convinși că vor există totuși pierderi. “Acum facem operațiunea de ierbicidare a pomilor, pentru a scăpa de iarba care nu-i ajută la dezvoltare. Va urma stropitul și alte operaţiuni necesare. Când a fost vremea rea am făcut tot ce am putut să salvăm producția, am făcut focul, am făcut fum, am stropit mereu. Cel mai mult i-am protejat prin fum. Sunt și pierderi, undeva între 10 și 20 la sută, la prima vedere. Oricum, stăm mai bine ca alte localități unde a fost cu mult mai rău”, spun oamenii care îngrijesc plantația de la Mădulari.

Tocmai din cauza vremii capricioase, oamenii nu sunt dispuși să facă plantații mari de pomi fructiferi și se mulțumesc cu cele pe suprafețe mici de teren. Deși nu s-a făcut încă o evaluare a pagubelor lăsate în urma de vremea capricioasă de la mijlocul lunii aprilie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că se vor lua în calcul și acordarea de despăgubiri acolo unde va fi cazul.

Gabi Cîrjaliu