LICEUL TEHNOLOGIC FORESTIER RM. VÂLCEA: CE ÎNSEAMNĂ CALIFICAREA DE TEHNICIAN ÎN AGROTURISM

Potențialul turistic al zonei rurale din țăra noastră este deosebit de mare, iar această ramură economică ar putea aduce venituri însemnate la venitul țării și poate asigura multe locuri de muncă și traiul pentru multe familii.
Pentru a înțelege ce înseamnă să ai o diplomă de tehnician în agroturism trebuie precizat ce înseamnă această formă de turism.
Agroturismul – este o formă de turism practicat în zona rurală, bazat pe asigurarea, în cadrul gospodariei țărănești, a serviciilor de cazare, de masa, de agrement și altele, practice vorbim de turism la ferme agricole. În cazul agroturismului, turiștii se deplasează, se cazează și își desfășoară activitatea într-o gospădărie rurală, într-o microfermă, consumă produse agricole obținute în gospodărie și participă într-o anumită măsură la activitățile agricole din cadrul ei.
Prin agroturism se valorifica, astfel, în mod superior, resursele naturale si antropice ale zonei, contribuind la ridicarea nivelului de trai al populatiei rurale și dezvoltarea zonei rurale, cunoașterea și conservarea tradițiilor, obiceiurilor, datinilor.
Calificarea Tehnician în agroturism presupune posibilitatea dobândirii multor competențe în domeniul agroturismului, turismului rural și agroturismului și anume:
• Organizarea pensiunii turistice rurale și agroturistice, respectiv documentația necesară pentru înființarea unei pensiuni și amenajarea pensiunii pentru clasificarea și omologarea acesteia, activități de evidență financiar-contabilă, gestionarea informațiilor cu ajutorul calculatorului etc.
• Organizarea serviciilor în pensiunea turistică rurală și agroturistică, respectiv a serviciilor de cazare, de servire a mesei, de recreere și divertisemnt etc.
• Organizarea activităților de creștere a animalelor și de cultivare a a plantelor;
• Organizarea lucrărilor de mecanizare din exploatația agricolă
• Conducerea autovehiculelor și a tractorului, prin parcurgerea lecțiilor teoretice și practice în vederea susținerii examenului de obținere a permisului de conducere
Practic, tehnicianul în agroturism, prin diploma pe care o deține, va putea să își facă o afacere în domeniul agroturismului, afacere care înseamnă:
• Munca și traiul într-un mediu curat, nepoluat, liniștit;
• Posibilitatea să faci o afacere de familie care permite contactul permanent cu membrii familiei, apropierea de copii, de părinți, adică legături strânse de familie etc.
• Siguranță alimentară și consumul de alimente sănătoase știind că sănătatea este strâns legată de calitatea alimentelor pe care le consumăm, deoarece ai posibilitatea să îți produci singur hrana, să cultivi plante și să crești animale.
Deci, cei care doresc să se bucure de natură și de activitățile în natură, pot alege calificarea de technician în agroturism de la Liceul Tehnologic Forestier, Rm. Vâlcea.