Liberalii vâlceni îl comemorează pe marele I.Gh.Duca

Ca la fiecare sfârşit de an, Organizaţia Judeţeană PNL Vâlcea organizează evenimentul de comemorare a marelui om politic liberal I. Gh. Duca. În acest an se împlinesc 83 de ani de la moartea marelui om politic liberal.

Cu această ocazie, Partidul Naţional Liberal – Filiala Vâlcea va depune joi, 29 decembrie 2016, la ora 8.30, coroane de flori la statuia din Parcul Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea. Apoi, la ora 9.30, la Biserica din Urşani (Horezu), acolo unde se odihneşte, conform ultimei dorinţe, omul politic şi de stat, asasinat de legionari în urmă cu 83 de ani vor asista la slujba de pomenire. După slujba de pomenire, oficiată de părintele-paroh Constantin Mănescu, participanţii vor depune coroane de flori la statuia omului politic liberal din centrul oraşului Horezu (orele 12,00).
Ion G. Duca este unul din cei mai importanţi oameni ai curentului politic liberal, eminent om de stat, intelectual de mare cultură şi talent, calităţi manifestate atât pe planul cugetării politice, cât şi pe cel al artei oratorice şi creaţiei literare. Omului politic i se datorează şi organizarea în ţara noastră a Organizaţiei „Cercetaşii României”. Debutul politic îl face în anul 1907, ca membru al Partidului Naţional Liberal. La vârsta de 28 ani este ales deputat, la 35 de ani este numit ministru, la 51 de ani este ales preşedinte al PNL şi la 54 de ani va ajunge prim-ministru al ţării. Conceptele şi ideile sale politice sunt foarte bine redate în conferinţa „Doctrina liberală”, ţinută la solicitarea Institutului Social Român (1923), în cuvântările parlamentare sau din cadrul partidului, în cartea „Portrete şi amintiri” şi în „Memoriile” apărute postum. Legătura omului politic liberal cu ţinutul vâlcean este foarte bine reflectată în cartea cercetătorilor Liliana Beu şi Florin Epure: „Destinul unui om, memoria unor locuri…”, apărută la editura Conphys, în anul 2008. (T.G.)