Legea Neață va continua să ajute vâlcenii

În ultimele 24 de ore mulți cititori ai noștri ne-au contactat și ne-au cerut lămuriri despre textele introduse în noua lege a pensiilor și mai ales ne-au întrebat dacă râmnicenii și ceilalți cetățeni locuitori ai comunelor limitrofe mai pot sau nu mai pot să se pensioneze anticipat cu 2 ani deoarece au înțeles din postări ale unor lideri ai opoziției că PSD a eliminat această lege promovată anul trecut de deputatul vâlcean Eugen Neață.

I-am contactat pe deputații Adrain Solomon, președinte al Comisiei de Muncă și Protecție socială din Camera Deputaților și pe deputatul Eugen Neață inițiator a mai multor amendamente importante pentru a solicita un punct de vedere referitor la aceste variante care circulă pe rețelele de socializare.
Deputatul Eugen Neață ne-a comunicat telefonic:
“Nu intru în niciun fel de polemică cu vreun deputat al altui partid. Este regretabil doar că unii dintre ei ori nu înțeleg după ani buni de parlament un text de lege ori îl înțeleg foarte bine, dar preferă să arunce cu pietre în PSD dezinformând lumea.
Noi nu numai că nu am limitat drepturile vâlcenilor, drepturi deja prevăzute de legislația în vigoare și care dau șansa celor ce au locuit în zona de poluare remanentă din Vâlcea să se pensioneze anticipat dar am introdus un text care permite în viitor ca și alți cetățeni ce au fost afectați trăind și muncind în zone în care a existat poluare remanentă să beneficieze de o pensionare anticipată. Deci am lăsat deschisă posibilitatea de a se analiza și stabili dacă au existat zone în care poluarea remanentă a afectat viața localnicilor aceștia să aibă aceleași depturi ca și cetățenii din Râmnicu Vâlcea și din celelalte localități ce sunt deja cuprinse în lege”.
Amendamentul la care se referă deputatul vâlcean a fost semnat de deputații: Solomon Adrian, Eugen Neață, Violeta Răduț, Marian Vrăjitoru.
Deputatul Eugen Neață a reușit în mai 2017 , în urma demersurilor făcute, să introducă municipiul Râmnicu Vâlcea în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. Amendamentul pe care l-a depus atunci, înregistrat cu nr. 279/2017 la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, a fost adoptat cu susținerea președintelui Comisiei pentru muncă și protecție socială și a voturilor date de membrii Comisiei de Muncă și Protecție Socială care au ținut o ședință chiar la Râmnicu Vâlcea în sediul Consiliului Județean și au vizitat Platforma Industrială a orașului .
Prin documentele primite la aceea vreme din partea societăţilor care îşi desfăşoară activitatea pe platforma chimică, deputatul vâlcean a putut susţine şi argumenta importanţa acordării persoanelor ce au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, flour, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, pe o rază de 8 km în în jurul acestor localităţi, pensionării anticipate cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.4 din lege.
Marți ,11 decembrie 2018, în ședința Comisiei de muncă și protecție socială, Eugen Neață a susținut și votat amendamentul înregistrat cu nr. 1072/10.12.2018, pe care l-a depus alături de președintele Comisiei, Adrian Solomon și câțiva colegi , prin care a introdus în proiectul de Lege PLx 725/2018 privind sistemul public de pensii un nou articol 57 indice 1 cu următorul cuprins:
Art.57 indice 1. – (1) În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Sănătății şi Ministerul Economiei metodologia de stabilire şi determinare a zonelor industriale cu poluare remanentă.
(2) Siturile cu potenţial de poluare remanentă sunt identificate şi nominalizate prin ordin comun al celor trei miniştri.
(3) Locuitorii din unităţile administrativ teritoriale pot beneficia, la cerere, de reducerea vârstei de pensionare cu până la 2 ani, dacă au locuit și/sau lucrat cel puțin 30 de ani în zona determinată prin ordinul comun prevăzut la alin.(2), într-o rază de 8 km în jurul sitului contaminat.
Prin acest amendament am reușit, încă o dată, ca locuitorii din unitățile administrativ-teritoriale să poată beneficia, la cerere, de reducerea vârstei de pensionare cu până la doi ani, dacă au locuit și/sau lucrat cel puțin 30 de ani în zona determinată prin ordinul comun prevăzut la alin. (2), într-o rază de 8 km în jurul sitului contaminat.
Biroul Parlamentar al deputatului Eugen Neață ne-a pus la dispoziție poze, filme și documente care certifică cele declarate de parlamentarul vâlcean și dau siguranță vâlcenilor ce au fost afectați de poluare că se pot pensiona anticipat și prin legea deja existentă și prin cea ce urmează să fie supusă votului.

Traian GUMINSKI