Lecția de asumare a responsabilității oferită de primarul Mircia Gutău

Majoritatea politicienilor, aleșilor locali, parlamentarilor, miniștrilor, evită pe cât posibil să ia decizii care să pară controversate sau să aducă nemulțumri în cadrul unui segment important de votanți.
Cu doar puțin peste 25% din populație vaccinată anticovid țara noastră are un număr însemnat de așa ziși antivacciniști. Este vorba despre persoane care contestă vaccinul, care nu vor să se vaccineze sau care duc o campanie dezlănțuită împotriva vaccinării “forțate”.
În aceste condiții a luat primarul municipiului Râmnicu Vâlcea decizia ca de la 1 octombrie toți funcţionarii Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea să vină la lucru numai dacă sunt vaccinaţi anti-Covid-19 sau fac dovada că nu sunt infectaţi cu coronavirus
Pare o decizie radicală și nedreaptă, dar ea ar fi trebuit să fie luată, încă de la începutul campaniei de vaccinare, la nivelul întregii țări și să fie valabilă în toate sectoarele statului: educație, sănătate, administrație publică și centrală.
Aici nu este vorba numai de respect și protecție față de cetățenii pe care-i deservești tu ca funcționar, cadru medical, polițist sau cadru didactic. Este vorba de mult mai mult iar în comunicatul primăriei nu sunt detaliate toate amănuntele.
Se știe că sectorul privat se confruntă cu mari probleme financiare și că multe societăți comerciale abia fac față plății contribuțiilor sociale pentru salariați, taxelor și impozitelor. Ei bine, în aceste condiții orice funcționar al statului, orice salariat plătit din banul public care se îmbolnăvește primește leafa stând acasă, în spital sau în carantină, o primește pe concediu medical dar o primește din banii plătiți cu greu de ceilalți cetățeni.
Statul a făcut un efort financiar uriaș pentru a organiza o campanie de vaccinare, iar cetățenii să aibă această protecție în mod gratuit. Iar tu, funcționar al statului, plătit din banul public crezi că vaccinarea este o idioțenie, că nu este necesară și decizi să nu te vaccinezi. Apoi tot tu te infectezi, iar statul trebuie să-ți plătească medicalele, poate spitalizarea, medicamente compensate și în cazul în care mori, ajutoare de înmormântare. Păi, de ce? De ce să plătim noi cei din privat sumele astea uriașe? De ce să plătim ore suplimentare celor care vor trebui să-ți țină locul cât vei sta prin carantine sau medicale?
Nu vrei să te vaccinezi, este în regulă. Vino în zona privată să vezi cât trebuie să muncești pentru o leafă similară încasată la primărie. Spune-i apoi patronului, când te îmbolnăvești, că nu poți veni la muncă, vezi dacă patronul mai are bani să te plătească sau își permite să țină o firmă cu o grămadă de salariați bolnavi.
Mircia Gutău este un primar care mereu și-a sumat decizii dificile. Probabil nu i-a fost ușor să ia nici această măsură. Dar a luat-o în cunoștiință de cauză și cu respect față de contribuabilul din municipiu care plătește taxe și impozite. Este corect ca salariații primăriei să fie vaccinați. Și mai corect ar fi ca toți cei ce lucrează în spitalele și dispensarele din județ, în grădinițele, școlile, liceele și facultățiile de stat din Vâlcea să vină la muncă vaccinați. Iar dacă nu vor să respecte condițiile angajatorului, nu au decât să-și caute un loc de muncă în sectorul privat și să cotizeze la greu pentru sănătatea lor și a altora.

Traian GUMINSKI