Justiția văzută într-o frizerie

Mă tund destul de des într-o fizerie aflată la parterul blocului meu. Mă tundeam pentru că nu o voi mai face. Ultima oară a fost în weekendul trecut. Voi face exact ca cei patru frizeri (trei domni tineri și o doamnă), plus casiera frizeriei. Nu voi acorda circumstanțe și voi considera că toți frizerii de aici sunt hoți, ar trebui să stea în pușcărie și să nu tundă.

Precizez că este singura frizerie din oraș care are, de dimineață pînă seara, casier. Adică doi salariați (se lucrează în schimburi), plătiți de patron să ia banii de la clienți. Nici nu ști cum să lași ciubucul aici, la casieră sau să mergi cu încă 2-3 lei să îi lași pe masa celui care te-a tuns. De ce ține patronul casieră când oricare frizer ar putea da bon de casă în câteva secunde clientului servit? Păi, o face de frică că fiecare frizer va încerca să îl “ciupească”, adică să uite să “bată” câteva bonuri pe zi. Dacă ar face fiecare de două ori pe zi treaba asta, paguba ar fi mai mare decât plata a două salarii plătite suplimentar unor femei care nu fac nimic decât să stea pe un scaun și să ia banii de la clienți.
Dar mai fac și altceva. În timp ce ești tuns, angrenează frizerii și clienții în discuții despre politică și Justiție. PSD și Dragnea sunt înjurați la greu aici. Dragnea este corupt. A furat, trebuie să facă pușcărie. Este penal.
Mi-am permis să spun că nimeni nu l-a prins furând ceva, nu l-au trimis în judecată pentru furt, ci a fost condamnat prima dată pentru că a dus oamenii la un vot, ceea ce au făcut mii de lideri politici mai mari sau mai mici din țara asta la orice scrutin și că, a doua oară a fost condamnat pentru că niște doamne angajate la o instituție au luat de acolo salariul fără să meargă la muncă.
Mai aveau puțin și mă linșau. Au spus că fiecare român responsabil ar trebui să fie în stradă la proteste. Le-am spus că fiecare român responsabil se duce la muncă și nu pierde vremea pe străzi pentru că nu își permite să stea seară de seară să țipe într-o piață. O fac și unii responsabili manipulați și intoxicați de unele televiziuni și de postările de pe facebook. O fac fără să fi citit în viața lor un text de lege cap coadă din cele pe care le contestă.
Casiera îmi spune că nu se aștepta să fiu și eu vândut, că o decepționez luând apărarea unor hoți.
Nu o să o mai fac. Voi refuza să mai fiu client al unei frizerii în care patronul își bănuiește zi de zi salariații de hoție.

Traian GUMINSKI