Justiția a mai eliminat un primar vâlcean din competiția de anul viitor

În mai multe localități vâlcene va fi o luptă aprig disputată la alegerile din 2024. Statistica arată că la alegerile din un tur de scrutin primarii în funcție pleacă cu prima șansă de a câștiga alegerile, șansă ce crește progresiv cu cât numărul de candidați în localitatea respectivă este mai mare.
De aceea partidele tind să investească mai mulți bani și energie în acele localități unde primarul în funcție nu mai poate candida. Este cazul comunei Alunu din Vâlcea, iar recent și al orașului Berbești.

În dosarul nr. 443/90/2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins în data de 23 noiembrie recursul depus de primarul liberal din Berbești, Milorad Cumpănășoiu, în contradictoriu cu Agenţia Naţională de Integritate.
• „Detalii soluţie: Respinge cererea de suspendare a judecăţii recursului formulată de recurentul-reclamant. Respinge cererea formulată de recurentul-reclamant privind sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, ca inadmisibilă. Respinge excepţia nulităţii recursului invocată de intimata-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate. Respinge recursul formulat de reclamantul Cumpănăşoiu Milorad Ion împotriva Sentinţei nr. 236/F-CONT din 20 decembrie 2021 a Curţii de Apel Piteşti – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 23 noiembrie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”
In anul 2021, Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul primarului orașului Berbești, Milorad Cumpănășoiu, edil şi fost consilier local al oraşului Berbeşti, judeţul Vâlcea. În perioada 10 iunie 2017 – 10 mai 2018, Milorad Cumpănășoiu a exercitat simultan cu funcţia de consilier local şi funcţiile de director şi manager în cadrul unei societăţi comerciale al cărei acţionar unic este Consiliul Judeţean Vâlcea (CET Govora). Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu funcţia de director sau manager la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interese judeţean ori înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului judeţean în cazul consilierului local. Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

Traian GUMINSKI