Jocurile primarilor vâlceni și scopurile lor

Niciunui primar în funcție, indiferent de apartenența politică, nu-i convine sistemul de alegeri în două tururi.

Calculul este simplu: în turul al doilea se pot coaliza toate voturile celor care nu te plac la adversarul tău. Oricare primar în funcție știe că la alegerile dintr–un singur tur este important să aibă mai mulți contracandidați. Cu cât mai mulți cu atât mai bine. Dacă există de pildă 11 candidați într-o comună (cazuri care s-au întâmplat) primarul în funcție poate câștiga alegerile chiar cu 20 % din voturi sau mai puțin.
În Vâlcea, în 2016, PNL obținea mai mulți aleși locali decât PSD, dar PSD obținea un scor mai bun la Consiliul Judeețan ceea ce i-a permis să facă o alianță trainică cu ALDE și PER.
În timp ce președintele Constantin Rădulescu dovedea echilibru ajutând primarii în proiecte, finanțări, accesări de fonduri, indiferent de coloratura politică a celor care conduceau localitățile mentalitatea primarilor se schimba. Au venit apoi banii pentru PNDL dați de Guvernele social democrate. Și mai mulți primari liberali au început să transmită mesaje conducerii județene a PSD cum că în 2020 vor candida din partea PSD.
Era pentru prima dată după mulți ani când fondurile nu se împărțeau politic iar un adversar politic de la președenția CJ arăta respect tuturor primarilor, participa la festivitățile localităților și parlamentarii puterii încercau să ajute comunități conduse de primari ai opoziției.
În toamna trecută s-a întâmplat ce s-a întâmplat. A venit la putere Guvernul lui Ludovic Orban. Care a tăiat, e adevărat nediscriminatoriu, fonduri pe programe importante. Primarii au realizat rapid că nu vor mai fi bani pentru infrastructură deoarece banii trebuie să meargă la rachete americane, la avioane vechi, la serviciile secrete și la multinaționalele care au finanțat campania lui Iohannis și protestele # rezist.
Primarii știu și simt că va fi vorba de fapt doar de o luptă pentru supraviețuire. Unii liberali sunt convinși că și dacă ar avea președinte de CJ liberal, acesta nu-i va putea ajuta direct decât pe foarte puțini dintre ei. Dar în sondajele din decembrie PNL este în creștere. Sau cel puțin așa susține mass media. Iar televiziunile centrale și presa de impact vor primi finanțare puternică la alegerile care vin pentru a denigra PSD. Multinaționalele și stăpânii din UE nu-și mai permit ca la putere să vină un Guvern social democrat care să aloce fonduri românilor și să taie din profiturile nesimțite și neimpozate ale companiilor străine.
Sunt câțiva primari de tradiție ai PSD sau PNL care oricum nu-și pot schimba partidul indiferent de calcule. Nu mai pot acum după atația ani. Sunt și alții care înceacă să joace la două capete promițându-i atât președintelui Constantin Rădulescu, cât și deputatului Cristian Buican că–i vor ajuta la alegerile pentru președenția CJ. Cunosc doi primari care chiar au promis solemn ambilor lideri că vor candida de la ei în vară.
Fiecare își face o strategie. Nimeni din funcție nu pare însă atras de o candidatură din partea USR și probabil USR nu va lua niciun primar în Vâlcea la aceste alegeri. Mai grav este că va intra în consilii locale unde va face jocuri sau tămbălău fără să aducă nimic bun în plus.
La Râmnicu Vâlcea nimeni încă nu știe dacă primarul Gutău va trebui să se lupte cu un candidat comun al PNL și USR, cu mai mulți contracandidați între care și unul social democrat sau dacă social democrații vor renunța la a-și pune candidat special pentru a-l ajuta pe primarul în funcție.
În unele comune sunt primari care încă nu știu cui aparțin clar și pe ce linie să meargă. În fiecare localitate există însă oameni care visează la putere și care denigrează meritat sau nemeritat pe cei în funcție. Vâlcea fierbe și alegerile se anunță dure. Iar diaspora nu mai poate interveni prin vot direct la aceste alegeri. Se spune că la “țară” contează omul și mult mai puțin partidul.
Dar și un om capabil și harnic poate fi făcut ferfeniță, terfelit în presă și pe facebook atunci când un partid are banii necesari și interesul să o facă.
Din proprie experiență știu că în județul nostru vor fi susținuți oameni care chiar nu au ce căuta în această funcție. Și unii din ei vor câștiga. Nu ai ce face. De aia există manipulare și campanie ca să câștige și unii care nu merită. Altfel lumea ar vota direct doar pe cei mai buni.
În mare primarii în funție sunt oameni ce au făcut treabă bună și care merită realeși. Sunt însă și localități în care ar trebui să te gândești bine dacă mai votezi primarul în funcție. Dacă aș locui în: Alunu, Ocnele Mari, Mihăești, Golești, Runcu, Voineasa, Ștefănești eu unul aș prefera să votez un candidat USR care abia a împlinit 18 ani decât primarul în funcție.
Cineva, un apropiat bun, m-a întrebat dacă știu exact cine ar trebui să conducă Consiliul Județean Vâlcea pentru ca acest județ să prospere. Am ezitat puțin cu răspunsul pentru a nu dezamăgi interocutorul, mai bine zis pentru a nu-i distruge din speranțe. I-am spus apoi brusc că nici cel mai deștept om și cinstit din județ nu va putea face ceva dacă în toamnă mulținaționalele și străinii interesați să ne exploateze și să ne mențină în sărăcie vor reuși să câștige alegerile în România și să impună un Guvern aservit intereselor străine. Personal, cred că o dată cu eliminarea din viața publică a lui Dragnea românii pot să-și ia adio de la creșterea nivelului de trai. Că vom avea venituri din ce în ce mai mici, exceptând o mică clasă privilgiată, că vom produce din ce în ce mai puțin și că resursele ce le mai avem vor fi exploatate numai de străini. Nu cred că prădătorii lacomi din UE, cei care stâpânesc jocurile acolo, vor mai permite ca în România să ajungă la putere cei care țin cu românii și omul simplu. Așa că primar în comuna X sau Y ar putea să fie și un papuaș, un eschimos, un bisexual, un musulman, un travestit sau un iezuit. Nici nu mai contează!

Traian GUMINSKI