ISU Vâlcea: Măsuri dispuse cu prilejul Sărbătorilor Pascale Ortodoxe

Sărbătoarea sărbătorilor, dată de biruința lui Iisus asupra morții, își face loc în sufletele tuturor oamenilor, ne încarcă sufletele cu bucurie şi cu pace, aprinzând lumina credinţei a milioane de oameni până la incandescenţă spirituală.
În acest sfârșit de săptămână, românii vor avea parte de o minivacanță de patru zile pentru a se bucura de sărbătorile pascale, prilej cu care, salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,General Magheru” al județului Vâlcea vor monitoriza permanent, dinamica intervențiilor la nivel județean, iar la nevoie vor fi dispuse măsuri imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în sprijinul cetățenilor.
Pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență ce pot interveni pe timpul acestui weekend, 100 de pompieri militari care încadrează mijloace tehnice specifice, se vor afla zilnic în serviciu operativ, fiind pregătiți să acorde asistență medicală de urgență, să intervină pentru stingerea incendiilor și pentru salvarea persoanelor din mediile ostile vieții.
Răspunsul la eventualele urgențe medicale va fi asigurat prin intermediul unei autospeciale pentru transport personal și victime multiple și a celor 6 echipaje SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat.
Premergător acestei perioade, inspectorii de prevenire au derulat la nivel județean, acțiuni de îndrumare și control, în vederea depistării și înlăturării stărilor de pericol și a potențialelor cauze ce pot genera incendii, la spațiile comerciale cu aglomerări mari de persoane, la unitățile de turism și la lăcașurile de cult din județul Vâlcea, unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioși.
Personalul Inspecției de Prevenire a avut în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție pentru stingerea incendiilor, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor, pe timpul slujbelor religioase.
Pe timpul desfășurării acțiunilor, au fost instruiți preoții și personalul clerical asupra modalităţilor de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării stingătoarelor dispuse în interiorul bisericilor.
Totodată, Inspecția de Prevenire a implicat S.V.S.U. din toate U.A.T., pentru a desfășura activități de informare preventivă la unitățile de cult, la operatori economici și la unități de turism.
Pompierii militari din cadrul subunităților de intervenție au executat misiuni de recunoaștere în teren, la lăcașurile de cult unde se preconizează aglomerări de persoane. În Noaptea de Înviere, echipaje operative vor asigura din teren, măsurile de apărare împotriva incendiilor în cele mai mari biserici, din zona urbană, pentru un răspuns prompt, în cazul producerii unor situații de urgență.
Pentru evitarea producerii unor incidente și pentru a nu deveni victime ale incendiilor este necesar respectarea unor reguli:
– accesul credincioșilor în incinta lăcașurilor de cult se permite în limita capacității bisericii, în scopul evitării producerii de accidente;
– parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros, se face astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție ale serviciilor profesioniste sau voluntare pentru situații de urgență la un eventual incendiu;
– este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile;
– în nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse și nu le lăsați la îndemâna copiilor;
– este bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.
– la sosirea în unitatea de cazare, studiați planul de evacuare în caz de incendiu; turiștii sunt obligați să se informeze despre modul de comportare și evacuare în caz de incendiu.
– informați personalul de la recepție, dacă identificați căi de evacuare blocate; verificați modalitatea de deschidere a ferestrelor.
De asemenea, în această perioadă vă recomandăm să urmăriți avertizările meteorologice, iar în cazul unor fenomene meteo periculoase, întrerupeți orice activitate în aer liber și respectați recomandările autorităților.
Cu speranţa că recomandările noastre vă vor fi de folos, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,General Magheru” al județului Vâlcea îşi doreşte ca şi anul acesta, sărbătoarea Învierii Domnului să aducă în sufletele și în inimile credincioșilor lumină, pace și liniște și să nu fie umbrită de sirenele maşinilor de pompieri.
Din Lumina Învierii să se aprindă şi lumina sufletelor noastre.
Cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paști, pompierii militari vâlceni vă urează tuturor sănătate și mântuire, pace și bucurie, dimpreună cu salutul pascal: Hristos a înviat!