ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, își sărbătorește ziua onomastică

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, își sărbătorește ziua numelui astazi, 6 aprilie, când Biserica îl pomenește pe Sfântul Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium.

ÎPS Irineu s-a născut la data de 16 noiembrie 1957, în localitatea vâlceană Perișani. A primit la botez numele de Ion. În anul 1974 a fost primit ca frate la Mănăstirea Frăsinei, din judeţul Vâlcea. S-a înscris la cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti. După finalizarea studiilor universitare a îmbrăcat haina monahală, fiind hirotonit ierodiacon şi ieromonah.
În anul 1985 a fost admis la Şcoala doctorală a Institutului Teologic din Bucureşti, a urmat cursuri de limbă şi literatură franceză în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Grenoble, şi-a continuat studiile doctorale pe specialitatea Teologie Dogmatică la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge“ din Paris. A urmat şi cursuri de limba engleză la Londra, precum şi de arheologie biblică la Institutul de Arheologie Biblică din Tantur – Ierusalim, a predat istoria Bisericii Universale la Institutul Teologic „Saint Serge“ din Paris.
La 6 septembrie 1991, a fost rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului, primind titulatura de „Slătineanul“. A fost învestit ca Episcop, a fost ales ca referent pentru manuale de religie din cadrul Comisiei teologice şi liturgice a Sfântului Sinod, iar din 2003 îndeplineşte funcţia de secretar al Comisiei speciale pentru canonizarea sfinţilor români. Din anul 1991, a predat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, mai întâi ca profesor suplinitor la Catedra de Istoria culturii şi civilizaţiei bizantine, apoi a devenit titularul Catedrei de Teologie dogmatică şi morală, apoi, conducătorul acesteia şi al Catedrei Sistematico-practice. A activat pe postul de profesor de teologie morală la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu şi cursurile doctorale din cadrul Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova. Pe tot parcursul activităţii universitare de până acum, a scris numeroase cărţi, studii, articole şi traduceri. Pe 22 noiembrie 2010, ÎPS Părinte Mitropolit Irineu a fost ales membru de onoare al Academiei Române.