IPJ VÂLCEA: Activităţi preventive pe linia traficului de persoane

În această săptămână, polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității desfășoară zilnic activități în centrele de plasament și unitățile de învățământ pe linia prevenirii traficului de persoane în contextul zilei internaționale de prevenire a traficului de persoane.

Traficul de persoane este considerat sclavia erei moderne, în care unii oameni profită de pe urma controlului și exploatării altora.
Găsirea unui partener, prieten sau iubit prin intermediul internetului nu mai este de mult o situaţie excepţională. Mai mult, au explodat site-urile şi aplicaţiile de online dating, care înlocuiesc lipsa timpului sau a ocaziilor de a întâlni persoane noi în viaţa reală. Însă nu toţi cei care folosesc internetul cu scopul de a forma o relaţie sunt de bunăcredinţă. Iar greşelile pot duce la situaţii de abuz şi exploatare.
Potrivit statisticilor, recrutarea de către traficanţii de persoane a victimelor prin intermediul internetului nu diferă în esenţă de cele faţă în faţă. Traficantul urmăreşte acelaşi lucru: să câştige încrederea victimei şi să afle care îi sunt vulnerabilităţile: are nevoie de bani, are nevoie să fie apreciată, lăudată, doreşte să plece de acasă, doreşte să plece în străinătate, are probleme în comunicarea cu părinţii. Toate aceste lucruri se pot afla foarte uşor încă de la primele schimburi de mesaje.
Faptul că s-a purtat deja o discuţie online cu o persoană creează în mod greşit un sentiment de încredere în aceasta. În cazul unei întâlniri faţă în faţă se pot face greşeli care pot avea consecinţe grave: a merge singur la întâlnire sau a accepta să te întâlneşti în locuri care nu sunt publice (să mergi cu maşina persoanei întâlnite online sau să mergi acasă la aceasta). Iată câteva sfaturi de ţinut cont atunci când foloseşti aplicaţiile sau site-urile de online dating:
Selectează cu mare atenţie persoanele pe care le adaugi în lista ta de contacte.
Acest lucru este valabil şi când imporţi lista de contacte a prietenilor apropiaţi. Cel mai bine este să fii prieten în spaţiul virtual cu persoane pe care tu sau prietenii tăi le cunoaşteţi personal.
Nu posta prea multe informaţii personale în profilul vizibil tuturor.
Informaţii precum şcoala la care mergi, locul de muncă, cartierul în care stai, numărul tău de telefon, poza pot fi folosite pentru a te hărţui. Mai mult, informaţii despre problemele cu care te confrunţi, de la lipsa de bani la neînţelegeri cu familia, sau chiar despre hobby-urile tale – este mai bine să le comunici personal sau la telefon persoanelor apropiate. În mâinile greşite aceste informaţii pot fi folosite pentru a-ţi câştiga încrederea şi a te manipula.
Nu trimite poze provocatoare prin intermediul internetului.
O dată trimise nu mai ai niciun control asupra modului în care vor fi folosite sau persoanelor la care vor ajunge. Acestea pot fi folosite oricând pentru a te şantaja, ameninţa sau hărţui.
Nu merge niciodată singură la o întâlnire cu o persoană cunoscută online.
Verifică orice ofertă de muncă pe care o primeşti de la persoane necunoscute sau de la firme necunoscute.
Traficanţii de persoane se folosesc de multe ori de oferte de muncă false pentru a atrage o persoană. Poţi căuta mai multe informaţii pe internet sau poţi suna la Agenția Națională Împotriva Traficiului de Persoane, unde consilieri din cadrul poliţiei pot să-ţi dea informaţii despre firmele/ companiile cu probleme. În plus, vorbeşte cu cei apropiaţi şi analizaţi împreună oferta de muncă, gândindu-vă la eventualele riscuri sau pericole.
Dacă credeţi că vă aflaţi într-o relaţie abuzivă sau sunteți victima unui potenţial traficant puteţi apela fie la 112, fie la HelpLine 0.800.800.678 sau +4.021.313.3100.