Ion Ungureanu, un primar exemplu! Comuna Muereasca, în proces continuu de modernizare

Este unul dintre cei mai importanți edili din mediul rural vâlcean. A transformat radical în bine Muereasca în cele 5 mandate.

Modernizarea drumurilor comunale în localitate

Prin Programul Național de Investiții, Anghel Saligny, lucrările de modernizare a drumurilor comunale au început, totalizând 6 kilometri de asfalt. Această etapă închide în mare parte capitolul modernizării infrastructurii rutiere în localitate. După finalizarea acestui proiect, primarul va interveni pentru a face mici lucrări pe fiecare stradă în parte, în încercarea de a asigura confortul tuturor locuitorilor. În acest sens, mai rămâne aproximativ un kilometru de asfalt de aplicat, deoarece pe fiecare stradă mai există porțiuni neasfaltate. Cu toate acestea, primarul afirmă că nu este o problemă și că într-un an va reuși să le asfalteze folosind fonduri din bugetul local.

Extinderea sistemului de apă în localitate

Sistemul de apă acoperă 98% din localitate, dar din cauza reliefului, există câteva case situate pe dealuri care nu sunt conectate. Primarul promite că în următorii ani va extinde rețeaua de conducte și la aceste gospodării, asigurând astfel accesul la apă potabilă pentru fiecare locuință.

Planuri pentru gestionarea apelor uzate în Muereasca

Fiindcă relieful nu permite, localitatea nu are canalizare centralizată. Primarul a trimis un proiect la Ministerul Mediului pentru finanțare, care va include o stație de epurare, o vidanje și fose septice individuale conform noilor reguli privind colectarea apelor uzate.
Primarul Ion Ungureanu explică: „Deoarece construirea unui sistem centralizat este costisitoare și neaprobat, am creat un registru al foselor septice din localitate și am propus construirea unei stații de epurare și achiziționarea unei vidanje. Proiectul a fost trimis deja la Ministerul Mediului și va primi finanțare. Acest proiect va include o stație de epurare, o vidanje și fose septice individuale.”

Modernizarea educației la Muereasca: mobilier nou și dotări IT pentru școli și grădinițe

În localitatea Muereasca, copiii și cadrele didactice se vor bucura în curând de condiții îmbunătățite pentru desfășurarea procesului educațional, datorită unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență
Primarul Ion Ungureanu a anunțat că atât școlile, cât și grădinițele din comună vor fi dotate cu mobilier nou și echipamente IT moderne, asigurând astfel tot necesarul pentru o educație de calitate.
La Muereasca, unde învață 186 de copii, se pune un accent deosebit pe confortul și pe accesul la resursele educaționale moderne.
„Toate condițiile sunt asigurate. Avem clase frumos mobilate, cu absolut tot ce le este necesar. Copiii beneficiază de o bază sportivă. La Muereasca de Sus, o sală de festivități este folosită în cea mai mare parte pentru orele de educație fizică și sport de către copii. Sala dispune de toate amenajările necesare, cu saltele, aparatură pentru gimnastică, stative. Astfel, pe perioada de iarnă, orele de educație fizică și sport se desfășoară în bune condiții. Iar pentru școala din satul Muereasca de Jos, baza sportivă are o sală suficient de mare unde copiii își pot desfășura orele de educație fizică și sport”, a declarat primarul Ion Ungureanu.
În plus, administrația locală își propune să extindă oferta educațională prin transformarea unei grădinițe cu program normal într-o unitate cu program prelungit. Acest proiect vizează și amenajarea unei curți interioare și a unui spațiu de joacă pentru copiii de la grădinița din satul Andreești, fiind finanțat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

La Muereasca, se construiește stație de încărcare pentru mașini electrice

Primarul Ion Ungureanu a obținut fonduri de la Agenția Fondului de Mediu pentru a instala o stație de încărcare pentru mașini electrice în Muereasca. Această inițiativă este perfect aliniată cu un proiect al Consiliului Județean, unde administrația locală este partener, finanțat cu fonduri europene, care vizează achiziționarea de microbuze electrice. Astfel, localitatea va beneficia de un microbuz electric, destinat transportului elevilor. (Traian Guminski)