Ioana Corina Miu – cea mai tânără candidată la parlamentare din Vâlcea: “Țara noastră are o şansă prin programul Partidului Socialist Român”

Are un program foarte încărcat. Eu la fel. Nu ne potrivim în “timp disponibil” pentru interviu timp de câteva zile. Este altă generaţie aşa că îmi propune să o întreb online şi să-mi răspundă la fel. Un interviu orb carevasăzică puţin diferit faţă de clasicele face to face. Hai să o facem şi pe asta îmi zic. Doar Ioana este cea mai tânără femeie care a candidat vreodată cap de listă la un partid în Vâlcea. Iar profesonistul Constantin Rotaru, liderul Partidului Socialist Român, nu putea pune pe această poziţie decât un om de valoare.

Rep: Deci Ioana, câteva date despre tine, despre familia ta fără să vreau să te jignesc, dar sunt sigur că mulţi vâlceni nu te cunosc…
C.M.: M-am născut acum 25 de ani într-un oraş pe care-l consideram de poveste, într-un oraş din care n-aş vrea să plec niciodată, acesta este Rm. Vâlcea. Familia mea – este un subiect despre care aş putea să vorbesc fără oprire… Îmi iubesc foarte mult părinții, au făcut tot posibilul să-mi ofere ceea ce ei n-au avut,  m-au dus la cele mai bune şcoli şi mi-au dat cele mai bune sfaturi. Nu ştiu dacă am avut vreodată ocazia să le mulțumesc pentru toate sacrificiile pe care le-au făcut pentru mine: -Mami, tati, vă iubesc!
Şcoala generală am absolvit-o la fostul liceu “Vasile Roaită”, actualul Colegiu “Mircea cel Bătrân”, apoi am făcut liceul la Colegiul Tehnic Forestier de unde am obținut diploma de tehnician ecolog, având unii dintre cei mai buni profesori. Am urmat cursurile facultății de Management şi Marketing în Afaceri Economice, specializarea Comunicare şi relații publice, în cadrul Universității Constantin Brâncoveanu din Piteşti. 

Rep.: Cu ce te-ai ocupat ulterior, pe unde ai lucrat?
C.M.: Mi-a plăcut să experimentez şi să învăț lucruri noi, iar primul meu loc de muncă a fost la vârsta de 19 ani, imediat după terminarea liceului, în televiziune. Am lucrat timp de aproximativ 3 ani la emisiunea “Matinal VTV” ca moderator, avându-l coleg pe Vali Conea.  Apoi am optat pentru câteva job-uri mai practice, să nu zic mai bănoase, fiind consilier financiar în cadrul unei bănci  şi apoi am ocupat postul de Account Manager la o companie de telefonie mobilă.

Rep.: Cum ai ajuns membră a PSR?
C.M.: În Partidul Socialist Român m-am înscris în luna ianuarie a acestui an. De când l-am cunoscut pe domnul Constantin Rotaru şi de când mi-a fost prezentat programul partidului, am zis că şi eu trebuie să fac parte din acest proiect ambițios. 

Rep.: Eşti foarte tânără, iar undeva subconştientul multora percepe PSR ca pe un partid alcătuit din bătrâni care au activat în PCR,PSM etc. !
C.M.: Aveți dreptate într-o singură privință: Da, sunt tânără! Dar aş vrea foarte mult să vedeți câți tineri frumoşi şi implicați are Partidul Socialist Român.  Oamenii nu percep greşit partidul nostru, oamenii s-au obişnuit cu răul şi atunci când încerci să-i scoți din starea lor, din confortul lor, e clar că nu le convine. Am spus-o de foarte multe ori: dacă eşti sigur că omul pe care îl ai în fața ta este un hoț, un criminal, un mincinos, de ce-i deschizi uşa casei tale? De ce-l pofteşti la masă? Eşti sigur că  o să te trădeze cu prima ocazie, dar insişti să-i oferi un loc in casa ta… În cazul nostru, în Parlamentul tău sau în Primăria ta, că tocmai ce am ales şi primarul oraşului, după aceleaşi criterii…

Rep.:
Cum ai reacţionat când ai aflat că vei fi candidată a PSR la Camera Deputaţilor ?
C.M:: Când am aflat că o să reprezint județul Vâlcea de pe primul loc la Camera Deputaților, am simțit că pot să duc o astfel de luptă şi i-am mulțumit domnului Rotaru pentru încrederea pe care mi-a acordat-o. Ştiu că nu este o piatră uşoară, această candidatură, şi sper să nu dezamăgesc pe nimeni.  Ceea ce ne lipseşte, din păcate, este lipsa de implicare. Am făcut apel de fiecare dată la tineri să iasă la vot. Am demonstrat în nenumărate rânduri că avem forța necesară să ne “batem” cu orice Guvern sau orice figură politică din această țară.  Ultimele alegeri de la noi, atestă faptul că o parte însemnată a candidaților au renunțat să se mai prefacă interesați de tineri, considerând că, din moment ce tinerii de obicei nu votează, a-ți face campanie în rândul lor ar fi, o pierdere de timp şi de bani. Cu toate acestea, la alegerile prezidențiale din 2014, 58% dintre tineri au participat la vot, ceea ce reprezintă, cea mai mare participare  a acestei categorii de vârstă dupa 1989, conform IRES 2014.
Țara noastră are o şansă prin programul Partidului Socialist Român. Este simplu, ne dorim doar atât: 
-învățământ gratuit şi de calitate;
-locuri de muncă în funcție de pregătirea fiecăruia;
-asistență medicală gratuită, acordată tuturor, indiferent de statutul social sau posibilitățile financiare;
– locuințe pentru tineri.
Cu toții ne dorim o țară curată, sănătoasă şi liniştită. 
Avem o şansă, alegerile Parlamentare din 11 decembrie a. 
Nu o pierdeți!

Traian GUMINSKI