Învățământul profesional și dual – soluția pentru problema lipsei forței de muncă specializate
Să vină investitorii, dar cine să muncească
La ora actuală, în România și în regiunea Oltenia, se constată cu ochiul liber necesitatea racordării educației cu cerințele pieței muncii. Investitorii mult așteptați se pot trezi cu surprize dacă vin în județul nostru, în condițiile în care forța de muncă specializată este din ce în ce mai greu de găsit. Meseria a devenit într-adevăr o brățară de aur, iar specializările în domeniul profesional și tehnic aproape domenii de nișă. Așa că, nu ne-am mirat deloc când am văzut recent în scările blocurilor din municipiul Râmnicu Vâlcea afișe ale unui investitor străin destul de cunoscut la noi, în care anunța că angajează cusători și ne-am întrebat de unde să-i luăm.
De la teorie la practică sau de la filiera teoretică la cea profesională și tehnologică
De pe site-ul Inspectoratului Școlar Vâlcea aflăm că până la data de 13 noiembrie 2020 agenții economici pot transmite solicitările pentru învățământul profesional și dual pentru anul școlar 2021 – 2022. Este un moment esențial în care anual se stabilește planul de școlarizare pentru următorul an școlar. Este momentul în care toți – autorități, inspectorat școlar, agenți economici și părinți – trebuie să gândim în viitor, mai ales în contextul pandemiei care nu ne va lăsa în pace prea ușor.
Recent, la nivelul Ministerului Educației și Cercetării s-a decis ca Planul de şcolarizare pentru perioada 2020-2021 să aducă o creştere cu 29% a claselor de învăţământ profesional tehnic şi profesional dual, comparativ cu cifrele din acest an şcolar, o bună intenție care trebuie transpusă în practică însă.
Contextul actual obligă toți actorii din județul Vâlcea la măsuri imediate și eficiente pentru consolidarea învățămăntului profesional și tehnic. Între acestea, mărirea treptată a cifrei de școlarizare, acordarea de burse și atragerea operatorilor economici în procesul de formare a elevilor, de la etapa de selecție, până la evaluare și organizare a examenului de certificare profesională și la angajare.
Relansarea învățământului profesional și tehnic – soluția la îndemână pentru creșterea inserției tinerilor pe piața muncii
În județul Vâlcea prin oferta educațională pentru anul școlar 2020-2021 s-au pus la dispoziția elevilor 1.693 de locuri de profil în 17 unități școlare, calificările profesionale fiind adaptate la o diversitate de aptitudini și abilități, precum și la tendințele sociale în raport cu piața muncii, dar se pune problema ocupării și viabilității acestor locuri.
Pentru un părinte al unui absolvent de gimnaziu care are ablilități tehnologice este foarte important să cunoască facilitățile pe care le oferă în prezent învățământul profesional și dual, iar aici rolul comunicatorilor Inspectoratului Școlar și al conducerilor liceelor tehnologice este unul esențial.
Este limpede pentru toată lumea că filiera teoretică îngroașă numărul șomerilor și al celor care vor pleca la munca de jos în străinătate și că sunt necesare măsuri realiste care să conducă relativ repede la creșterea numărului de clase din filiera tehnologică, de campanii de promovare și conștientizare a părințior, de dotarea adecvată a atelierelor și laboratoarelor, de profesionalizarea și specializarea instructorilor de practică și a cadrelor didactice, de cooperarea cu societățile comerciale care produc în Râmnicu Vâlcea și de sprijinirea prin facilități fiscale la angajarea absolvenților, de identificarea unor soluții pentru efectuarea practicii pe timp de pandemie și de o atenție și grijă permanente din partea tuturor.
Aplicarea unor politici susținute și consecvente în aceste domenii nu va întârzia să aducă rezultatele dorite pentru toată lumea.