Analiză politică! Cheltuielile bugetare pot fi reduse prin modificarea Codului Administrativ

Există o risipă imensă a banului public în administraţiile locale. Iar risipa nu pleacă de multe ori ,aşa cum crede cetăţenul obişnuit, din afaceri necurate ale edililor sau din management defectuos.

Azi o să trec în revistă, succint, cheltuieli ce pot fi cu uşurinţă evitate.
România are în prezent: 3.180 de primari, 40.022 de consilieri locali şi 1.338 de consilieri județeni.
Conform Codului Administrativ “Indemnizația lunară pentru consilierii locali, respectiv județeni care participă la ședințele ordinare ori la ședințele extraordinare ale Consiliului Local, respectiv Consiliului Județean și ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizația lunară a primarului, respectiv a președintelui Consiliului Județean, în condițiile prezentului cod, respectiv ale regulamentului de organizare și funcționare a autorității deliberative”.
Mare parte din primarii municipiilor şi din preşedinţii consiliilor judeţene au un salariu brut care se apropie de 200 de milioane de lei vechi. Prin urmare consilierii primesc 20 de milioane brut pentru participarea la o şedinţă în care, deseori, nu fac decât să voteze la ordinul politic dat de partid, adică sunt nişte simple maşini de vot.
Există consilieri locali de comune care primesc un brut de 12 milioane de lei vechi pentru o şedinţă în care unii nici nu deschid gura.
Şi asta pentru că legea le permite, pentru că şi-au fixat indemnizaţii maxime şi pentru că populaţia nu protestează.
În acelaşi timp există primării din România ce nu se pot susţine financiar din bugetul propriu. Cu o populaţie mult redusă şi îmbătrânită, aceste localităţi cer mereu bani de la Guvern pentru a susţine o administraţie extrem de scumpă.
Acest fenomen a dus la o adevărată luptă a cetăţenilor pentru a prinde o angajare în administraţia locală unde este cald şi bine şi unde salariile sunt mari şi sigure.
O parte din comune ar trebui desfiinţate. Ori prin comasarea lor, ori prin transformarea lor în cartiere ale oraşelor limitrofe.
Mult mai uşor decât această reducere a numărului de salariaţi şi aleşi locali prin desfiinţarea unor comune, este modificarea Codului Adninistrativ. Acesta ar putea fi modificat fie prin scăderea numărului de consilieri, personal nu cred că este cea mai bună metodă, fie prin micşorarea drastică a indemnizaţiei. La urma urmei dacă vrei să fii consilier, se presupune că ai un venit, o pensie sau un salariu bun şi că vrei să faci ceva în plus pentru comunitatea din care faci parte nu să iei un sac de bani pentru o şedinţă de 30 de minute.
Indemnizaţia ar rebui să fie de maxim 1 sau 2 la sută din indemnizaţia primarului.
Repet cifrele: 40.022 de consilieri locali iau lunar, fiecare, 10% din salariul primarilor şi încă 1.338 de consilieri judeţeni încasează 10% din salariul preşedinţilor consiliilor judeţene.
Măi, oameni buni, noi suntem sănătoşi la minte?
Cereţi candidaţilor la alegerile parlamentare să vă promită scăderea acestor cheltuieli prin micşorarea indemnizaţiei sau a numărului de consilieri!

Traian GUMINSKI