Interviu inedit cu Andrei Gheorghiu, viceprimar al municipiului Râmnicu Vâlcea: “Orașul trebuie să se dezvolte indiferent de orgoliile politice”

Andrei Gheorghiu este membru fondator al USR Vâlcea, președinte al filialei județene a USRPLUS Vâlcea și viceprimar al municipiului Râmnicu Vâlcea. Este absolvent al Liceului Fedinand I, din Râmnicu Vâlcea, profil Matematică-Informatică și al Facultății de Științe Juridice, Administrative și ale Comunicării, specializare Drept, Universitatea “Constantin Brâncoveanu”, Pitești, licențiat în Stiințe Economice – Administrarea Afacerilor, Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir”, are 36 de ani, este căsătorit de 12 ani și are două fetițe.

Rep: – Domnule viceprimar, din păcate încă mulți cetățeni din toată țara, nu numai din Râmnicu Vâlcea, percep faptul că un viceprimar este o persoană a cărei principala sarcină este aceea de a ține locul primarului când acesta lipsește din instituție sau din localitate sau când nu-și poate îndeplini mandatul. Tocmai de aceea aș dori să ne spuneți în prezent care sunt sarcinile dumneavoastră în Primăria Râmnicu Vâlcea, cărui sector din administrație îi acordați mai multă atenție și cum lucrați, colaborați cu salariații, cu funcționarii din primărie?
A.G: – Pentru că în ultima vreme au apărut speculații în spațiul public, aș vrea să clarific următorul aspect – nu îmi doresc să fiu eu viceprimarul care preia primul atribuțiile primarului atunci când acesta dintr-un motiv sau altul, nu își poate îndeplini mandatul. La început, am avut o ședință a Consililui Local, în care noi, cei din Alianța pentru Râmnic, i-am votat ca viceprimar cu atribuții de primar pe domnul Virgil Pîrvulescu, care, de altfel, folosește intens această titulatură. Înțeleg că hotărârea de Consiliu Local nu a ajuns la Instituția Prefectului, dar, repet, eu nu am o miză în a fi viceprimarul cu atribuții de primar. Din punctul meu de vedere – am declarat asta și în ședințele Consiliului Local – mult mai importante sunt proiectele și ceea ce putem face pentru cetățenii orașului nostru. Principalele mele atribuții sunt legate de proiectele din fonduri europene și acesta este sectorul căruia îi acord cea mai mare atenție. Fondurile europene reprezintă oportunitatea de finanțare a proiectelor importante și, implicit, de dezvoltare a orașului nostru. Ceea ce contează pentru mine, în relațiile cu funcționarii din primărie, cu colegii mei, pe lângă profesionalism, este respectul. Sigur că pot exista puncte de vedere diferite, dar nu am întâmpinat rezistență și nici reticență în colaborare, din partea celor cu care lucrez. Atunci când primează interesul general și binele comunității, colaborarea nu poate fi decât una bună. Și cred că putem reuși doar împreună.

Rep: – Pentru mulți râmniceni existența unui primar și a doi viceprimari din partide diferite precum și a unor consilieri municipali din patru partide este un motiv de întârziere a unor proiecte și generează permanent conflicte interne. Ce puteți spune despre această “diversitate” politică din administrația din Râmnic?
A.G.: – Aici este și o problemă de percepție. Mult timp, Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea a fost considerat a fi un grup de oameni ale căror interese personale primează și ridică mâna la ordinul primarului. În urma alegerilor locale de acum un an, componența consiliului local s-a schimbat în bine, cred eu. Primarul, viceprimarii și consilierii locali trebuie să facă ceea ce își doresc cetățenii și nu invers. E mult spus “conflicte interne”, sunt divergențe de opinii inerente, dar ceea trebuie să primeze este interesul cetățenilor. Consiliul Local este parlamentul orașului nostru. Iar orașul trebuie să se dezvolte indiferent de orgoliile politice. Dacă până acum cetățenii nu s-au simțit reprezentați, ci puși în fața unor fapte împlinite, este momentul să le arătăm că se poate și altfel și trebuie să fim vocea lor.

Rep: – Care sunt după părerea dumneavoastră necesitățile importante ale municipiului? Ce ne mai trebuie? Sau ce ne trebuie cu prioritate? Care sunt proiectele cele mai importante ce vor prinde viață în viitorul apropiat? Care este proiectul pe care vi l-ați dorit cel mai mult și dacă el se va realiza?
A.G.: – Cât timp și cât spațiu aveți la dispoziție?Am candidat pentru că în orașul nostru era nevoie de o schimbare. Și vreau ca Râmnicul să fie un oraș occidental, modern, în care oamenii să își dorească să se întoarcă și să nu mai plece, un magnet pentru investiții, care înseamnă, de fapt, noi locuri de muncă și oportunități de dezvoltare. Așa cum am spus, atribuțiile mele sunt legate de proiectele din fonduri europene. La primărie avem un portofoliu de proiecte, realizat pe baza propunerilor de programe operaționale 2021-2027. Sunt câteva zeci, dar aș vrea să le menționez pe cele care sunt acum în derulare sau au fost implementate:
• Un angajament important în programul meu și al USR PLUS Vâlcea pentru dezvoltarea orașului nostru este transportul public eficient, rapid, confortabil și atractiv, astfel încât acesta să fie preferat celui cu autoturismul propriu, contribuind la reducerea emisiilor GES și a poluării, inclusiv a celei fonice. Printre propunerile importante prezentate în campanie de USR PLUS s-au aflat modernizarea bazelor de transport în comun, a stațiilor de autobuz, infrastructura conectivă la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea, accesarea de fonduri europene pentru închirierea și cumpărarea de autobuze eco. Mi-am propus alinierea la standarde europene a transportului public de călători, accesul facil al cetățenilor Municipiului Râmnicu Vâlcea la acest serviciu, optimizarea timpilor și creșterea mobilității. Ei bine, toate aceste proiecte sunt acum în derulare, La Autobaza ETA din sudul orașului, se fac deja pași pentru modernizarea acesteia, prin intermediul proiectului cu finanţare europeană “Alinierea parcului ETA SA la cerinţele dezvoltării durabile”. Se achiziționează 28 de autobuze noi, alimentate cu combustibili alternativi, care vor contribui printre altele, nu doar la fluidizarea și modernizarea transportului în comun, ci și la reducerea poluării. Modernizarea stațiilor de autobuz în tot orașul reprezintă pasul necesar pe care am înțeles să îl facem pentru îmbunătățirea calității și eficienței transportului public,precum și pentru siguranța cetățenilor, beneficiari direcți ai acestui serviciu.
• Încă din luna mai, a fost implementat proiectul cu finanțare europeană, cea mai mare investiție din ultimele decenii – ”Reabilitare iluminat public în Municipiul Ramnicu Valcea, inclusiv realizarea unei canalizaţii subterane noi aferente reţelelor electrice şi de telecomunicaţii”. Obiectivul proiectului îl constituie creşterea eficienţei energetice în sistemul de iluminat public pe 26 de străzi situate în intravilanul municipiului. De asemenea, se va face trecerea de la rețelele aeriene de cabluri, la cele subterane.
• Un alt proiect important pentru mine și pentru USR PLUS a fost “Fără birocrație la primărie”. De la începutul lunii august, locuitorilor orașului le sunt puse la dispoziție, în format online, servicii din aria de competență a administrației publice locale. Acum, se pot obține mai ușor informații despre acte și avize de urbanism, taxe și impozite, formulare-tip, autorizări, programări sau depunere de documente online, parcări, transport local, registrul agricol, evidenţa persoanelor. Se pot face plăți și rezervări online (prin crearea unui cont), la Taxe şi Impozite Locale, pentru obţinerea unor documente de identitate şi de stare civilă sau pentru autorizaţii taxi, permise de liberă trecere trafic greu, autovehicule neînmatriculabile. ”Bugetare participativă”, un punct important în programul USR PLUS, este o secțiune separată, un instrument de management deschis, ce va evidenţia proiectele propuse şi votate de cetăţeni pentru a fi incluse în viitoarele bugete locale. Astfel, locuitorii municipiului pot participa la gestionarea banilor obținuți din impozitele și taxele plătite, pot decide prioritățile de investiții.
• Am făcut demersuri pentru a înființa ADI Transport – structură de colaborare a autorităților publice locale, pentru furnizarea și prestarea serviciilor de transport public. În prezent, mă ocup de extinderea seviciului de transport în localitățile învecinate și în orașele stațiuni.
• Am început demersurile pentru înființarea Organizației de Management al Destinației (OMD), o asociere între orașele stațiuni și Râmnic pentru dezvoltarea turismului și pentru atragerea de fonduri fonduri europene. OMD se poate finanța prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.
Mai am și alte proiecte în agendă, vom discuta despre ele la momentul potrivit, pentru că eu sunt omul faptelor, toate sunt importante și îmi doresc să fie realizate.

Rep: – Un viu interes a reprezentat pentru oamenii de afaceri din municipiu, dar nu numai, modul în care Consiliul municipal s-a opus aprobărilor unor PUZ-uri privind construcția de locuințe. De ce ați ezitat sau nu ați vrut să acordați votul dumneavoastră unor astfel de investiții?
A.G.: – După cum știți, grupul consilierilor USR PLUS ai Municipiului Râmnicu Vâlcea a reușit scoaterea de pe ordinea de zi, în ședințe ale Consiliului Local, a proiectelor de hotărâri ce se referă la aprobarea unor PUZ-uri, până la clarificarea anumitor aspecte. Documentațiile de urbanism au valoare de legi locale, de aceea trebuie să le tratăm cu maximă seriozitate. Nu m-am opus și nu ne opunem investitorilor, dorim doar o mai bună comunicare și derulare unei proceduri corecte. De aceea, am și propus organizare unei dezbateri la care să participe atât cetățenii, cât și specialiști în urbanism, arhitecți, oameni de cultură. Să ascultăm fiecare voce care are ceva de spus în legătură cu acest subiect. Eu, personal, cred că râmnicenii nu sunt cu nimic mai prejos decât locuitorii unor orașe etalon și merită un oraș frumos, elegant, un ambient civilizat. Din nou spun, orașul trebuie să se dezvolte indiferent de orgoliile politice, dar trebuie să fim corecți și să ne asumăm responsabilitatea pentru deciziile noastre.

Rep.: – Personal, credeți că mai este posibilă o Guvernare PNL-USRPLUS sau că pe plan local mai poate funcționa o alianță a USR PLUS cu liberalii?
A.G.: – Atât la nivel național, cât și pe plan local, alianța cu PNL va funcționa doar cu respectarea principiilor care ne-au adus în politică pe noi, cei de la USR PLUS. Ieșirea de la guvernare a fost un gest corect. Suntem cu toții victimele unui prim-ministru care abuzează de funcția pe care o ocupă și cu care nu s-a mai putut colabora în interesul românilor.Un premier care nu a respectat și nu respectă acordurile din coaliție. De aceea, trebuie să plece. Personal, cred că PNL va trebui să aleagă acum. Ori guvernează cu USR PLUS, ca partener recunoscut pentru implementarea reformelor, ori face pasul către refacerea USL, un USL 2.0. al “echipei câștigătoare”, aceea a premierului Florin Câțu și a lui Marcel Ciolacu. Aș vrea să lămuresc acum și falsa idee propagată în spațiul publiclocal: USR PLUS Vâlcea nu are niciun parteneriat cu PER sau PSD. Suntem dedicați aceluiași partener pentru care am decis să existăm – cetățeanul. Vom încuraja și vom comunica în egală măsură cu orice partener politic, dispus să construiască și să dezvolte comunitatea locală, pentru că administrația înseamnă fapte, nu vorbe, iar în 2024, singurii care vor putea să tragă o linie și să judece vor fi cetățenii, în funcție de obiectivele pe care am reușit să le îndeplinim fiecare dintre noi, oamenii politici.
Rep.: – Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă dorim să luați mereu cele mai bune decizii politice și administrative pentru cetățenii din Râmnicu Vâlcea.
A.G.: – Și eu vă mulțumesc, Mi-am asumat această responsabilitate și o voi duce la capăt. Așa cum am promis, voi fi vocea cetățenilor orașului nostru.

A consemnat Traian Guminski
,