Interviu cu Grigore Crăciunescu, consilier municipal şi lider al PNL Râmnicu Vâlcea: “Nimeni nu are dreptul să-l umilească pe primarul Râmnicului”

Grigore Crăciunescu este unul dintre cei mai experimentaţi consilieri municipali din Vâlcea, este prim vicepreşedinte al PNL Râmnicu Vâlcea şi unul dintre antreprenorii de succes ai judeţului nostru. Deci un om care cunoaşte administraţia, politica şi economia din Vâlcea. Într-un interviu mai amplu, pe care îl publicăm parţial, am discutat despre municipiu şi judeţ, despre ce s-a întâmplat în 2017 şi ce se poate întâmpla în 2018, bun sau rău.

Rep: – Domnule Crăciunescu, să începem întâi cu primăria. Criticaţi deseori acţiuni ale executivului, conducând într-un fel opoziţia din Consiliul Local. Vreau să vedem dacă aveţi pentru ce să îi mulţumiţi primarului Gutău, personal, în acest an, şi dacă puteţi exemplifica câteva lucruri bune făcute în Râmnic.
G.C.: – I-am mulţumit primarului Mircia Gutău pentru că a luat decizia să implementeze un punct important din programul electoral al meu și al PNL de la alegerile locale din 2016, Capitolul SIGURANȚA CETĂȚEANULUI și TRAFICUL RUTIER alin. 5, ”Mutarea sediului Vămii în vederea scoaterii traficului greu din oraș”. Totodată de câteva ori a ținut cont de propunerile făcute de mine și grupul PNL, referitor la construirea unui parc de agrement în zona de nord a orașului, actualmente la Colegiul Forestier, asta după ce i-am reamintit în ședințele de Consiliu Local, că pe terenurile (foste parcuri) retrocedate și puse în posesie a autorizat construirea unei benzinării OMV și a unei policlinici. De asemenea în alte ședințe de CL am propus și am susținut, că parcul de la Catedrala din Ostroveni să fie construit pe toată suprafața de teren până la limita cu Casa Științei, adică să fie cumpărată și suprafața de teren care desparte pe jumătate cele două loturi de teren ale primăriei, situate la extremități, pentru că iată acea zonă a devenit acum un reper important în acest oraș. De exemplu la Şcoala Take Ionescu a fost achiziţionat mobilier nou la scurt timp după ce i-am atras atenţia în ședința de CL că băncile şcolare de aici sunt foarte vechi şi nu mai corespund, asta în situația în care, la rectificarea de buget a alocat peste un miliard lei vechi Parohiei Sf. Andrei să reabiliteze curtea bisericii construind alei, în detrimentul alocării unei sume de bani pentru mobilier școlar la școlile din oraș. A înțeles că propunerile opoziției sunt binevenite și constructive, drept urmare la următoarea ședinta de CL a alocat bani și a cumpărat 200 băncuțe pentru şcoala Take Ionescu, alocând și altor unități școlare bani pentru mobilier.
Lucruri bune și cu efort s-au făcut multe în oraş, nu sunt tot timpul critic sau împotrivă și știu să apreciez munca oamenilor din administrație, având experiența din mediul privat. Din păcate unele din ele au necesitat costuri foarte mari, exagerat de mari. Eu cred că se puteau face cu bani mai puţini. Important este totuşi că în centrul municipiului s-au finalizat lucrările şi că oraşul a început să aibă o altă viaţă, să respire altfel cu aceste evenimente de care se bucură populația. Modernizarea locurilor de joacă este un lucru bun, de acestea beneficiind copii noștri, sensul giratoriu din zona Republicii – Decebal este extrem de util pentru fluidizarea traficului rutier, am susținut aceste proiecte, ele făcând parte și din programul meu electoral.

Rep: – Care este principalul reproş ce–l faceţi administraţiei?
G.C.: – Uşurinţa cu care a tratat problema gunoiului. A ridicării, transportului, depozitării, a preţului plătit direct şi indirect de populaţie pentru salubritate. Semnalele mele au fost reale acum primăria plăteşte, a plătit deja, miliarde către operatorul de salubritate şi urmează să plătească alte zeci de miliarde din buzunarele tuturor pentru că sunt convins că intenţionat contractul a fost încheiat în aşa fel încât Romprest să câştige totul în instanţe, mult peste o suta de miliarde lei vechi. Prin vot politic şi în detrimentul populaţiei administraţia a tratat cu mare ușurință acest subiect. Primarul promite că din 2018 va fi altfel, după expirarea contractului actual. Până atunci însă râmnicenii vor plăti sume uriaşe pentru plimbarea gunoiului. Nu se ştie unde. A fost plimbat la Măldăreşti, apoi la Bucureşti, înţeleg că şi acolo se închide groapa de la Chiajna. Iar noi avem depozitul modern la Feţeni care a costat miliarde grele. Pentru ce l-am făcut? Sau de ce nu putem impune noi regulile?? Reguli există, dar ele nu sânt respectate de nimeni. Foarte multe reglementari din caietul de sarcini și din documentația de atribuire a contractului de salubrizare au fost încălcate și se tolerează în continuare.

Rep.: – Ce nu s-a făcut bine în oraş?
G.C.: – Partea pietonală din zona centrală, fosta stradă Regina Maria. Am plătit acum bani grei pentru înlocuirea pavelelor din granit deja sparte. Nu se ştie cât vor ţine cele noi şi de câte ori vom face treaba asta anual. S-au folosit pe întreaga suprafaţă pavele prea subţiri. Acestea nu fac faţă tonajului greu al camioanelor, iar periodic camioane trebuie să aducă aici mobilier, scene, mărfuri, schele pentru scenele spectacolelor unor trupe cunoscute care folosesc doar instalaţiile lor, poate va fi nevoie de maşini de pompieri grele. Trebuie montate, cel puţin pe anumite porţiuni pe care se va face accesul camioanelor, plăci de granit mai groase şi mai rezistente altfel ne vom bate joc de banul public permanent. Mai cred că prelungirea bulevardului Dem Rădulescu de la sensul giratoriu Gib Mihăescu (Kaufland) spre nord, până la pasajul Tudor Vladimirescu peste calea ferată, trebuia făcut pe fonduri europene, chiar dacă perioada de execuție era mai mare, oricum administrația avea experiența construirii pasajului. Vom vedea că realizarea bulevardului, suportată din bugetul local va costa enorm, multe sute de miliarde, bani proveniți din impozite și taxe locale, cu atât mai mult cu cât de la 01 ianuarie 2018 cota de impozit pe venit se reduce de a 16 % la 10 % și în aceste condiții bugetul local încasează mai puțini bani, impozitul pe venit reprezentând un element important în ponderea veniturilor la bugetul local.

Rep: – Pe plan politic ce vă nemulţumeşte la PNL sau la organizaţia al cărei lider sunteţi? Ce vă nemulţumeşte la ceilalţi, la adversari politici?
G:C.: – Nu este benefic pentru PNL faptul că în structurile de conducere municipală și județeană au avut acces oameni fără expertiza necesară, colegi care lucrează în instituții publice deconcentrate sau descentralizate şi care sunt vulnerabili. Acești colegi nu pot participa la diferite acțiuni publice, mitinguri, manifestații sau chiar nu pot vota independent în ședințele de consiliu pe subiecte importante ce țin de specificul locului de muncă (salubrizare și apă) pentru că se expun în fața șefilor numiți politic de alte partide sau pot intra în confict de interese și pot pierde locul de muncă. Pe plan naţional sunt nemulţumit de faptul că Guvernul PSD, a îndrăznit în acest an să umilească la maxim pe edilul Mircia Gutău şi indirect populaţia Râmnicului.

Rep.: – Cum aşa? În ce sens?
G:C.: – Mircia Gutău a fost un partener loial partidului aflat la Guvernare. A ajutat PSD să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean. A ajutat PSD în campaniile electorale parţiale în Vâlcea. Le-a adus voturi şi la alegerile parlamentare de anul trecut. PSD avea obligaţia morală să ajute acest primar, mai ales când putea adică pe PNDL II. Sunt convins că primarul a făcut tot ce este posibil ca cele 70 de proiecte depuse anul acesta să fie rezonabile, utile comunităţii şi bine realizate. Au fost investiti bani pentru redactarea lor, au fost concepute de specialişti, consiliate de consultanţi buni, luate avize etc. Este inadmisibil să aprobi doar 4 proiecte din 70 şi acelea să fie proiecte mici dar în care partea de cofinanţare a noastră să fie mare. Vom face probabil în Ostroveni una din cele mai scumpe grădiniţe din România şi vom investi şi în celelalte grădinițe sau școli. Probabil o parte din proiectele refuzate de guvern le vom face până la urmă din bugetul local. Dar PSD l-a tratat pe Mircia Gutău ca pe o cantitate neglijabilă, ceva în marja de eroare. Nu cred că altfel puteau cei de la Ministerul Dezvoltării să îşi bată joc de proiectele noastre şi să le refuze. Există în țară și chiar în județ comunități cu 2000 – 3000 locuitori și care au primit finanțare pe proiecte mai mult de 10 ori decât Municipiul Râmnicu Vâlcea.
Sunt criticul său, uneori ne mai contrăm în şedinţe, dar eu unul nu sunt de acord ca primarul oraşului meu să fie umilit şi tratat cu dispreţ de nimeni.

Rep.: – Cum vedeţi anul 2018 în Vâlcea?
G.C.: – Nu–mi rămâne decât să sper că vom avea mult noroc. Fără noroc va fi foarte greu pentru toţi vâlcenii. Măsurile economice luate de guvernul PSD şi modificările din Codul Fiscal vor duce în faliment sute de societăţi comerciale şi vor lăsa administraţiile locale fără bani de salarii datorită scăderii impozitului de la 16 la 10 la sută. Dumnezeu să ne ajute să mă înşel! Mult noroc şi sănătate tuturor vâlcenilor şi Sărbători liniştite!

Interviu realizat de Traian GUMINSKI