“Interculturalitate prin joacă” la Şcoala Gimnazială Buleta-Mihăești

În perioada 27-31 august 2018, la Școala Gimnazială Buleta, comuna Mihăești se desfășoară Scoala de vară “Interculturalitate prin joacă”, din cadrul proiectului “EuroVolunteers for Youth-Mihaesti week”, în colaborare cu Asociația AIDE (președinte Adelina Florescu și Diana Calciu-coordonator proiect) și Primăria Comunei Mihăești, prin primar Constantin Bârzăgeanu – care s-a implicat activ, asigurând transportul și gustările zilnice ale voluntarilor pe durata activităților desfășurate în școală.


Scopul acestui proiect îl reprezintă dezvoltarea competențelor lingvistice în limba engleză pentru copiii din clasele primare și generale cu oportunități reduse din comuna Mihăești. Activitățile din săptămâna 27-31 august 2018 fac parte dintr-un stagiu al Serviciului European de Voluntariat din cadrul programului Erasmus+ în care 3 voluntari din Spania și un voluntar din Italia, timp de 11 luni, realizează activități cu tineri și copii din Râmnicu Valcea și din zonele rurale ale județului Vâlcea. De asemenea, din partea Scolii Gimnaziale sat Măgura participă director Lușoiu Camelia, profesor Bălan Lăcrămioara, profesor Tuțu Sorina și profesor Glonț Ramona.
În cadrul “EuroVolunteers for Youth-Mihaesti week” voluntarii vor realiza activități recreative și educaționale în limba engleza 2 ore pe zi, timp de 5 zile în interiorul Școlii Gimnaziale Buleta.


Prin acest proiect se dorește ca voluntarii să-și dezvolte capacitățle de organizare si implementare a unor activități educaționale pentru copii și dezvoltarea capacității de comunicare în limba engleză a copiilor prezenți la acest proiect.


“Asociația AIDE este un ONG din Râmnicu Vâlcea ce s-a înființat în 2016 având ca scop susținerea grupurilor vulnerabile în vederea integrării sociale și implicarea lor în activități comunitare. Pentru îndeplinirea scopului propus, asociația a stabilit urmatoarele activități ce vizează implicarea tinerilor cu oportunități reduse în comunitate:
-ateliere de dezvoltare personală cu ajutorul metodelor non formale,
-ateliere de orientare profesionala prin contactul tinerilor cu oameni care lucrează în diferite profesii,
-acțiuni transnaționale (schimburi de tineri , EVS) ,
-acțiuni ecologice și de conștientizare a tinerilor cu privire la protejarea mediului,
-ateliere de promovare a multiculturalismului și a toleranței,
-acțiuni de promovare a cetațeniei active în parteneriat cu instituțiile școlare,
-ateliere de autocunoaștere prin artă, în care accentul este pus pe exprimarea tinerilor prin diferite creații artistice,
-activități ludice și cognitive în colaborare cu centre de Reabilitare și Recreere din Râmnicu Vâlcea.
Activitățile propuse vizează grupurile vulnerabile și anume: tineri dezavantajați( tineri cu probleme financiare, marginalizați social,tineri din zone greu accesibile, tineri cu acces redus la educație sau cu risc de abandon scolar, șomeri), tineri cu dizabilități. Prin aceste activități dorim să încurajăm egalitatea de șanse, acțiunile de voluntariat, participarea activă, dezvoltarea gândirii critice și multiculturalismul”, precizează Adelina Florescu, reprezentant Asociația AIDE.


Letiţia Lazăr