Ing. Ec. Geani Man, director Prelcet: “Posibila recesiune economică, cauzată de prețul petrolului!”

Ing. ec. Geani Man, președintele Comisiei de Transporturi si Infrastructură PSD Vâlcea şi director la PRELCET SA Vâlcea, consideră că cele două atacuri din Arabia Saudită asupra instalațiilor petroliere au produs un “cutremur” în piața petrolului mondial, prețul barilului ajungând la 71,95 dolari.

“Situația aceasta este făra precedent în industria de profil, tensiunile din Orient fiind generate de o scădere dramatică a producției mondiale de țiței cu 5%. Situația este incertă până când Arabia Saudită își va relua producția de țiței, dar riscul atacurilor îndreptate spre acest colos petrolier nu au dispărut. În situația în care conflictul continuă, micșorarea producției de țiței mondiale afectează grav economia globală, motiv care poate conduce la o recesiune economică generalizată.
Atacul cu drone a suspendat temporar producția din siturile Khurais și Abqaiq, și a fost revendicat de rebelii Houthi. Acest lucru poate fi credibil deoarece embargoul impus de SUA cu ceva timp în urmă Iranului, a adus prejudicii economice grave pe fondul unor tensiuni continue. Americanii au respins poziția rebelilor și acuză Iranul pentru organizarea atacurilor.
“Statele Unite vor acţiona cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a asigura aprovizionarea pieţelor energetice şi pentru ca Iranul să dea socoteală pentru agresiunea sa”, a declarant şeful diplomaţiei de la Washington. În acest context, Rusia a solicitat ieri comunității internaționale să nu traga concluzii pripite privind Iranul, oferindu-și disponibilitatea de a vinde echipament militar defensiv Arabiei Saudite.
Având în vedere că Președintele Tramp a autorizat folosirea rezervei naționale americane de țiței pentru diminuarea efectelor negative pe piața internă, cât și declarațiile saudiților că pot aproviziona piețele externe tot din rezerve pentru câteva zile, reprezintă un serios motiv de ingrijorare, care poate degenera într-un conflict armat și economic global, de mari proporții”, susține ing. Geani Man.
Economistul vâlcean este destul de sceptic și în privința poziției Organizației Țarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) din care face parte și Iranul, în raport cu SUA sau Rusia, atâta timp cât interesele economice le sunt afectate grav.
“România nu dispune de independența energetică, situație care ne face să fim dependenți de piața globală a țițeiului prin cantități mari importate. Prețul carburanților și a produselor derivate din țiței pot modifica semnificativ parametrii economiei românești până în zona în care nu mai putem anticipa efectele negative. Primul sector grav afectat la noi ar fi transporturile, unde ponderea carburanților în cifra de afaceri ajunge la 50%. Cred că ar putea exista totuși consens pe piața petrolieră, cu condiția că atacurile din Arabia Saudită să fie evitate complet”, conchide ing. ec. Geani Man, Președintele Comisiei de Transporturi și Infrastructură PSD Vâlcea.