Infrastructura, prioritate la Stoilești

Comuna cu cea mai mare reţea internă de drumuri din Vâlcea va beneficia de noi investiţii în infrastructura rutieră. În acest an se construiesc două noi poduri în satele Izvoru Rece şi Ghiobeşti. Lucrările au loc după proiecte realizate de administraţia locală şi finanţate de Guvern. Gîrla Urşani a fost canalizată, iar pe marginea pârâului Stăneasca s-au executat lucrări de regularizare astfel că şi DC 36 a fost protejat de eventuale inundaţii viitoare.

Bani economisiți

Consiliul Local al Comunei Stoileşti a aprobat utilizarea excedentului bugetar înregistrat la data de 31 decembrie 2018 al Primăriei Stoilești, în sumă de 27.768,91 lei, pentru finanţarea lucrărilor la obiectivul de investiţie „Refacerea și protejarea platformei drumului „Ulița Șogor-Malu”, de-a lungul pârâului Ursana, trecerea prin vad și pod în punctul „Malu”. Florin Ionescu primarul comunei Stoileşti a arătat un interes total pentru drumurile şi podurile din localitate. La finele anului trecut au fost finalizate lucrările la noul pod din satul Izvoru Rece.

Concurs civic

Primarul Florin Ionescu a lansat un concurs civic în luna aprilie. Primăria Stoileşti a acordat premii către 4 gospodării. Fiecare a primit câte un premiu de 500 de lei. S-a avut în vedere atât spaţiul din exteriorul curţilor, cât şi curtea sau exteriorul caselor, spaţiu verde tuns şi îngrijit, prezenţa florilor, a pomilor fructiferi îngrijiţi, a pridvoarelor cu flori, a
unor curţi curate şi îngrijite, a unei zugrăveli pe pereţii exteriori.

Ajutor de la Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii a ajutat direct Comuna Stoilești și la solicitarea primarului Florin Ionescu și cu sprijinul Consiliului Județean Vâlcea a demarat lucrări importante de consolidare și refacere a unui dig de protecție. Digul a fost construit în anii 1980 și protejează drumul comunal DC 36 și 40 de gospodării cu proprietățile aferente de apele dintr-un canal. După 1990 a avut loc o degradare și o erodare permanentă a digului datorată ploilor abundente, fenomenelor de îngheț -dezgheț, aluviunilor. Este o lucrare importantă dificil de executat și prea costisitoare pentru bugetul comunei Stoilești.

Petrecere în septembrie

Pe câmpul de la Baia s-au strâns, duminică, 1 septembrie, mai mult de două mii de oameni pentru a petrece împreună de ziua comunei Stoileşti.
Au venit şi mulţi localnici ai comunelor învecinate, dar şi mulţi fii ai satelor din Stoileşti plecaţi prin ţară şi străinătate. Prefectul Florain Marin şi preşedintele Constantin Rădulescu l-au felicitat public pe primar pentru organizare, dar mai ales pentru realizările edilitare. Florin Ionescu a primit felicitări de la mulţi din cei care s-au reîntors în vizită în comuna natală şi au văzut şi mai bine schimbările din localitate. Mesajele de felicitare au curs două zile şi pe reţelele de socializare şi pe pagina oficială a comunei. De când este primar în Stoileşti s-au asfaltat zeci de kilometri de drumuri, s-au modernizat şi reabilitat podeţe, şcoli, staţii de autobuz, trotuare şi a fost extinsă reţeaua de alimentare cu apă în toate satele. De o primire aparte a avut parte şi deputatul Eugen Neaţă, unicul cetăţean de onoare al comunei Stoileşti, care a fost pupat şi îmbrăţişat câteva zeci de minute de rude, prieteni, foşti colegi sau vecini.

Recepție la trei poduri

În ultima perioadă, în comuna vâlceană Stoilești s-a făcut recepția la trei noi investiții, în satele Izvorul Rece, Stănești și Ghiobești. Astfel podul de la Izvorul Rece are o lungime de 28 de metri și asigură accesul la peste 200 de gospodării. Podul de la Stănești are o lungime de 12 metri și este calea de acces către 20 de gospodării, dar și la multe terenuri agricole. Podul de la Ghiobești are o lungime de 18 metri este și el unul foarte important pentru că în trecut oamenii erau nevoiți să își lase autoturismele pe celălalt mal al pârâului și să meagă la gospodării pe picioare.

Gabriel Cârjaliu