INEDIT Pelicani pe râul Olt! Vâlcenii au avut șansa să vadă păsările care trăiesc doar în Delta Dunării
Schimbările climatice din ultimii ani provoacă anomalii în ceea ce privește migrația păsărilor călătoare. Un astfel de caz, extrem de rar, este apariția unor familii de pelicani pe Râul Olt.
Două familii s-au stabilit de ceva vreme în stufărișul din apropierea podului Goranu din Râmnicu Vâlcea, uimindu-i pe locuitorii cartierului din zonă cărora nu le-a venit să creadă că iarna pot admira pelicani în natură. Mare le-a fost surpriza locuitorilor din Râmnicu Vâlcea care au trecut zilele acestea pe lângă podul Goranu să observe, printre alte păsări migratoare care și-au găsit adăpost aici pe timpul iernii, pelicani. Situația este una atipică, pelicanul fiind o pasăre migratoare care iarna preferă să se retragă în țările cu climă cu mult mai caldă.
“Migrările continuă pentru noi vâlcenii. Mai întâi ne-am mirat de rațele sălbatice, apoi de lebede și acum de pelicani. Cred că nu se vor opri aici minunile, așteptăm cangurii și hienele. Nu știu dacă pe alte ape din România au mai apărut pelicani. Probabil aici este o zonă mai caldă a României. Suntem norocoși. Poate se vor desființa și grădinile zoologice, să avem aici grindină în aer liber, cu toate păsările și animalele posibile”, spune realizatorul de emisiuni tv de pescuit și vânătoare, Vali Conea.
“Merg des pe marginea Oltului, pe cea a Olăneștiului, dar până acum nu am văzut pelicani. Ieri am văzut multă lume care se agita acolo pe podul de la Goranu și m-am dus și eu. O splendoare… Probabil că de la climă am avut această bucurie. Nu știu dacă vor rămâne aici, probabil pelicanii vor pleca spre Delta Dunării. Ei consumă foarte mult pește, e greu de crezut că aici ar găsi toată vara hrană”, completează unul dintre profesorii vâlceni de legendă, Silviu Grecu.
Apariția acestor păsări acvatice pe râul Olt i-a uimit și pe biologi. S-a mai auzit de astfel de cazuri în care păsările au ales să ierneze în locuri care le oferă protecție împotriva temperaturilor scăzute și hrană îndestulătoare, dar acestea sunt cazuri izolate și se datoarează, spun specialiștii, schimbărilor climatice care s-au produs în ultimii ani pe glob. “Este o noutate absolută prezența unor familii de pelicani pe Râul Olt. Începem să ne apropiem de o mică deltă la Râmnicu Vâlcea. Bogăția aceasta de faină acvatică este extrem de importantă și ne obligă să considerăm că suntem norocoși pentru prezența acestor specii de păsări. Eu cred că se află într-un popas pentru că sunt păsări migratoare și vin din Nordul Africii, din Delta Nilului. Au văzut întinderi mari de apă și au coborât să se alimenteze cu hrană. Șanse sunt să rămână, există stufăriș cuibăreală, clima este una bună, rămâne dor să fie hrană suficientă. Cred, totuși, că instinctul le va conduce spre Delta Dunării, acolo unde este locul lor obișnuit pentru vară”, ne-a declarat Gheorghe Ploaie, profesor de biologie.
Pelicanul este o specie de pasăre migratoare întâlnită în Delta Dunării. În prezent, în România, coloniile de pelicani din speciile creț și comun, numără câteva zeci de mii de perechi, Delta fiind zona care găzduiește cea mai mare populație de pelicani din Europa. În ultimii ani, datorită măsurilor de protecție, numărul pelicanilor, mai ales a celor din specia pelicanului creț, a crescut, multe familii alegând să ierneze pe lacurile și ostroavele Dunării, dar și pe Valea Oltului.
Gabriel Cârjaliu