FOTO Biță – câinele erou de la Genişti greu de pensionat

De-a lungul războiului din Afganistan, trupele NATO s-au bazat, în miile de misiuni pe care le-au desfășurat în teritoriul taliban, pe câini. Aceștia sunt special antrenați să detecteze explozibil, droguri, să caute camarazii pierduți sau să identifice inamicii. Un astfel de câine, cu misiunii multe la activ în Afganistan, este și Biţă, un lup german, crescut și antrenat în Râmnicu Vâlcea, la Centrul EOD “Panait Donici”.

Biță a ajuns în Afganistan în urmă cu cinci ani, fiind cel de-al doilea câine soldat din România, după Max, care ajunge “să lupte” cu talibanii. În cei doi ani petrecuți acolo, misiunea lui a fost să scotocească după dispozitivele explozive și astfel să salveze viața camarazilor și a civililor. Dincolo de aceste misiuni în linia întâi, Biță a mai avut însă o misiune la fel de onorantă: a servit drept câine de terapie, fiind un prieten de nădejde soldaților români.
“Misiunea din Afganistan a fost cea mai periculoasă dintre toate dar dtorită faptului că Biță a fost lângă mine, a trecut mai ușor. A găsit mute elemente din care se puteau confecționa bombe. A avut și alt foarte important, a fost singura bucurie a soldaților români care se jucau cu el în fiecare zi”, spune plutonier adjutant Nicolae Constantin, dresorul lui Biță.
Îl ajută mirosul, simțul pe care s-a bazat constant în cei doi ani petrecuți în Afganistan și cu ajutorul căruia a contribuit la salvarea a multe vieți, dar și loialitatea față de coechipierul său, plutonierul-adjutant Nicolae Constantin, cel care i-a fost alături din prima zi în care s-a”înrolat” în Armata Română. Cei doi s-au întâlnit în 1997 la Râmnicu Vâlcea. Nicolae Constantin era la vremea aceea specializat în detonarea explozibililor și s-a gândit că i-a fi util un camarad patruped care să-l ajute să descopere bombele. Și așa a început poveste lor…
“Am mai avut un câine, dar nu am fost mulțumit de el, nu știa să aducă obiectele și așa l-am găsit pe Biță și ne-am îndrăgostit și atașat cu timpul unul de altul. Timpul a trecut și acum este posibil să mai mergem împreună într-o misiune, apoi să fie lăsat și el la vatră”, își continuă povestea Nicolae.
Biță are acum 10 ani și, deși a trecut de vârsta la care mulți câini militari sunt lăsați la vatră, continuă să fie un “soldat” activ. Biță, câinele erou din Armata Română, ar putea să mai plece în curând într-o ultimă misiune. Coechipierul său i-a pregătit pentru retragere o surpriză care l-ar ajuta pe Biță să își încheie cariera militară ca un adevărat erou, cum de altfel și este. “Este greu de pensionat. Are vârsta de pensionare dar încă îl mai țin puterile, încă mai aresimțurile necesare. Ca și oamenii, și animalele sunt diferite unul față de altul. Dar se pot forma, noi formăm câini pentru tot sistemul de apărare, dar mai ales pentru Ministerul Apărării”, completează și maior Florentin Duman, fost purtător de cuvânt Centrul EDO “Panait Donici”.
După ce nu va mai servi Armata Română, Biță o să fi adoptat de camaradul său, Nicolae Constantin.

Gabi CÂRJALIU