INEDIT! FOTO: Povestea maratonistului care a uimit România!

Românul care a alergat cea mai lungă distanță la un maraton este din orașul vâlcean Drăgășani și se pregătește acum pentru o nouă provocare. După ce a bifat 231 de kilometri în doar 24 de ore la o competiție de la Belgrad, Daniel Trușcă vrea să reprezinte România la Campionatele Mondiale de 24 de ore care vor avea loc anul viitor în Franța.


Daniel Trușcă are 51 de ani, locuiește în Drăgășani și, deși nu practică maratonul de mulți ani, este decis să își depășească limitele. A început să alerge pentru sănătate, câteva ture de teren și a ajuns la sute de kilometri. Zilnic se antrenează la stadionul municipal din Orașul Viilor.


“Am făcut atletism în copilărie, până în clasa a opta și m-am reapucat acum un an, pentru sănătate. Am început cu câteva ture, 2-3 ture. Mai alergam, mă mai opream și mergeam. Trebuie să alergi pur și simplu, nu neapărat să alergi tare și să îți faci un ritm. Nu trebuie să te forțezi pentru că trebuie să îți placă. Dacă te forțezi și faci febră musculară, este posibil să te lași. Înainte de toate face bine la sănătate. De la două ture de teren am ajuns la 231 de kilometri. A durat cam un an și jumătate să ajung la această performanță. De la începutul anului trecut am început să alerg serios, să măresc distanțele. Fiind la o anumită vârstă nu am avut mare viteză, dar nu o să mă opresc aici. La Belgrad nu a fost prima mea competiție, am mai participat la una de la Timișoara unde am ieșit pe locul 2. A venit apoi o competiție la Atena unde m-am accidentat și am abandonat apoi la Belgrad unde am avut un targhet clar. Nu am dorit doar să termin cursa, o terminam oricum. La mine nu sunt momente critice, vă spun sincer, tot timpul sunt atent la corp, la ceea ce îmi transmite el. M-am oprit doar de câteva ori și am mers câteva sute de metri, dar pentru a mânca. Cel mai bun membru al staff-ului meu este soția care îmi dă la mână să mănânc, un pilaf de orez cu furculița și așa mă hrănesc, din mers. Am avut emoții mari atunci când am urcat pe primul loc și când am aflat că sunt noul deținător al recordului național. Visul meu cel mai mare este, însă, să alerg pentru România la Campionatul Mondial. Până în luna octombrie o să mă pregătesc foarte bine. Aici la Drăgășani, pe terenul de fotbal cred că am făcut doar anul trecut peste 20.000 de ture”, spune Sincron Daniel Trușcă, ultramaratonist.


Cei mai mari susținători ai sportivului vâlcean vin din familie, fiica și soția sa însoțindu-l la aproape toate antrenamentele, dar și la competițiile din străinătate. Interesant este că un prieten care a fost încântat de performanțele lui Daniel Trușcă, s-a apucat și el de pregătirea de maraton și îi este partener la alergările zilnice.
“Este o persoană serioasă, dedicată în ceea ce face. Este un exemplu pentru noi toți. M-a motivat și pe mine să mă apuc serios de alergat”, completează viitorul maratonist.


Daniel Trușcă este și deținătorul recordului național la 24 de kolometri de alergare, după concursul de la Belgrad. A parcurs 231,72 de kilometri în cadrul concursului Maraton Maratona, competiție desfășurată pe o buclă de 2 kilometri.

Gabriel Cârjaliu